Nova vest
Atletika

Subota, 12.07.2008.

13:22

Pistorijus još uvek bez vize za OI

Izvor: B92, AP

Autor:B92, AP

Default images

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus nije uspeo da ispuni olimpijsku normu u trci na 400 metara tokom mitinga Svetske lige u Rimu, ali je poboljšao rezultat u odnosu na prošlu nedelju za oko jednu sekundu. 21-godišnjem Pistorijusu, koji se takmiči na veštačkim udovima nakon što su mu obe noge amputirane kada je imao samo 11 meseci, to je drugi pokušaj da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Pekingu.

U Rimu se takmičio u 'B' trci na 400 metara i zabeležio je rezultat od 46,62 sekundi, što je bilo dovoljno za sedmo mesto. Da bi se takmičio na Igrama u Pekingu, moraće da istrči tu deonicu za 45,55 sekundi. Prošle nedelje, u Milanu, prvi put posle skoro godinu dana se takmičio u regularnoj trci i zabeležio je vreme od 47,78 sekundi.

"Trka je bila fantastična. I dalje mislim da mogu bolje. Posle prošlonedeljne trke u Milanu bio sam izuzetno zabrinut, pa sam u današnju trku ušao nervozno", rekao je Pistorijus posle trke u Rimu.

Pistorijus je tek u maju ove godine dobio odobrenje Arbitražnog sportskog suda da se takmiči u regularnim trkama, nakon što mu je Svetska atletska federacija prethodno zabranila da se takmiči sa ostalim atletičarima, jer je procenjeno da zbog korišćenja specijalnih veštačkih udova od karbon-fibera ima prednost u odnosu na ostale takmičare.

Pistorijus će u sredu u švajcarskom Lucernu ponovo pokušati da izbori olimpijsku normu, a Južnoafrikanac priznaje da su mu šanse da se takmiči na OI u Pekingu izuzetno male.

Ipak, ukoliko nijedan Južnoafrikanac do Igara u Pekingu ne pređe granicu od 45,55 sekundi, Pistorijus i dalje ima šansu da otputuje u Kinu na osnovu 'B' olimpijske norme.

Pistorijus takođe planira da se takmiči na Paraolimpijskim igrama, koje će se održati od 6. do 17. septembra, takođe u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve
Atletika

Suspendovan svetski šampion

Francuski atletičar Pjer-Ambroas Bos, svetski šampion 2017. godine u trci na 800 metara, dobio je jednogodišnju suspenziju zbog kršenja pravila o mestu boravišta između sptembra 2022. i juna 2023. godine.

Beta

13:55

1 d

U fokusu

Vidi sve