English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Enciklopedija
     
 

utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

PROCEDURA GLASANJA NA IZBORIMA
Sva biračka mesta Srbiji moraju da budu otvorena neprekidno od 7:00 do 20:00, kada se završava glasanje. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja mora biti omogućeno da glasaju.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Zabranjeno je zadržavanje svih osoba koje nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora, a nije dozvoljena upotreba pejdžera, mobilnih telefona ni ostalih sredstava komunikacija.

Svaki birač glasa lično na overenim glasačkim listićima i samo jednom. Glasanje je tajno.

Pri dolasku na biračko mesto birač mora da se identifikuje ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, posle čega se UV-lampom na kažiprstu desne ruke utvrđuje da li je već ranije glasao.

Potom član odbora zaokružuje redni broj i birač se potpisuje u birački spisak, uzima glasačke listiće, potom mu se kažiprst desne ruke označava sprejom.

Birač glasa zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata, odnosno imena izborne liste, ubacuje listić u glasačku kutiju i napušta biračko mesto.

U slučaju da birač ne može da glasa lično, odnosno ako je slabovid ili nepismen, ima pravo da povede osobu koje će to uraditi umesto njega, što se obavezno unosi u zapisnik sa biračkog mesta. Glasanje je omogućeno i nepokretnima, na čiji zahtev tri člana biračkog odbora s potrebnim izbornim materijalom odlaze na njegovu adresu, gde glasa.

Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na njemu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora.

Po zatvaranju biračkog mesta birački odbor utvrđuje broj birača koji je glasao. Ukoliko se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom mestu se ponavlja. Birački odbor je dužan da u roku od osam sati od zatvaranja biračkih mesta izbornoj komisiji dostavi zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja, izvod iz biračkog spiska, važeće glasačke liste u zapečaćenom posebnom omotu, neupotrebljene i nevažeće glasačke listiće i ostalu izbornu dokumentaciju.

Po prijemu izbornog materijala izborna komisija u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta utvrđuje ukupan broj birača upisanih u birački spisak, broj birača koji je glasao na biračkom mestu, broj birača koji je glasao van biračkog mesta, ukupan broj primljenih glasačkih listića, nevažećih i vazećih, i broj glasova datih za svaku izbornu listu.
Ovlašćenja glavnog arhitekte i opštinskog menadžera

 

Deteljnije o lokalnim izborima

 

Ovlašćenja gradonačelnika i predsednika opština

 

Hronologija lokalnih izbora u Srbiji

 

Prvi put direktan izbor gradonačelnika

 

Apstinencija

 

Bojkot

 

Cenzus

 

Izborna kampanja

 

Legitimnost i legalitet

 

Biračko pravo

 

Izvodi iz Ustava Srbije

 

Poslovnik Republičke izborne komisije

 

Zakon o lokalnim izborima