Dobitnici i gubitnici

Info

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2003.

23:23

Default images

Već viđeno.(Naprimer u ovoj istoj rubrici prošlog utorka).
Dok su se "petooktobristi"međusobno razračunavali i "mazili" najpogrdnijim imenima i nadimcima, dotle su "bivši"šetali Srbijom i pridobijali "ponižene i uvređene", hraneći ih lažnim nadama. Tako su se, ionako velikoj populaciji inficiranoj "infraradikalskim" talasima, pridružile nove grupe razočaranih i nestrpljivih, za koje se mislilo da su "progledale".

Dakle, radikalizovana, "unutrašnja" Srbija je uzvratila udarac. Bitka je dobijena, ko će dobiti rat?
Naravno, ukupni pobednici su radikali, sa haškim optuženikom vojvodom Vojom kao nosiocem liste. Ostvarili su sve što su hteli. Da su imali više (uključujući i njihove saveznike koje predvodi drugi Hažanin), morali bi da formiraju vladu. A to oni nipošto ne bi hteli. Jer bi morali da iznevere svoju veliku populaciju "razočaranih i nestrpljivih". Kao što su veliki broj "svojih" već razočarali "žuti" and comp, iliti "ostatak DOS-a". I kao što su i sve druge početne vlade "razočaravale" svoje pristalice u prvim godinama tranzicije i promena sistema. Kao najjača stranka, ne moraju se više bojati svoje prošlosti, lustracija, ekstraprofita, krivičnih i drugih postupaka.

Od "bivše" su postali "buduća" stranka. Koja planira da uzme vlast kad se završi "prljava" faza svake tranzicije i promene sistema i kad se isporuče preostali "Hažani". U međuvremenu će se blago "evropejizirati" i smekšavati.

Osim "bivših", relativni dobitnik je i SPO, kao član "narodnog dueta" VV(Vuk i Velja). Daleko su od nekadašnjih zvezdanih visina, ali su se definitivno vratili na političku scenu, iako se donedavno činilo da se ne mogu oporaviti od ranijih "grehova".
Najveći gubitnici su tzv."male stranke". Potvrdilo se ono što se odavno pretpostavljalo. Da je "peti oktobar" bio lokomotiva malih stranaka. Pa su se neke (ili većina) uspavale i pogordile vršeći vlast. I izašavši samostalno na crtu, napravile neoprostivu i bespovratnu grešku. Čak se pokazuje da bi i zahtevani cenzus od tri odsto bio nedostižan za sve, osim za koaliciju "Zajedno za toleranciju". Tako ispada da je, svojim infiltriranjem u G 17, najdalekovidija bila SDP.
Ostali "parlamentarci" su istovremeno i dobitnici i gubitnici.

Predsednik Voja je pobednik na poziciji "petooktobrista", ali bez "žutih" nema vlade niti premijerske fotelje. A njih je, kao i Tomu (samo mnogo oštrije), proglasio "crnim ovcama". Zaista će biti zanimljivo da li će i kako ući u koaliciju sa "mafijašima, prevarantima i stranim slugama". Ili će možda hosternirati Evropu "dobitničkom" koalicijom sa drugim Vojom?

DS je izgubila vlast, ali je "održala reč" da se bez njih ne može formirati većinska reformska vlada. Preživeli su nekako, što je malo kad se zna šta su bili, ali je mnogo imajući u vidu isfabrikovani referendum za "za" ili "protiv" demokrata.
LL(Leteći Labus) i Mlađa su dobili mnogo jer su postali "parlamentarci". Ali je san o premijeru i ministru finansija teško ostvariv sa četvrte pozicije. Očekivali su liderske fotelje, a plasirali se iza nepoželjnog i nevoljenog Borisa and comp. Veliki duel eksperata i prijatelja dobio Boža, s tim da će u finalu verovatno obojica izgubiti. Tako im i treba, kad su umesto prirodnih saveznika, postali "ljuti" protivnici.
Na polzu Tome i ostalih "spasitelja".
Naravoučenije je kristalno jasno.
Dok se dvojica (ili trojica, svejedno) svađaju, "srpski ladikali" koriste.
Da su "dvojica" znali šta će na kraju biti, verovatno bi poslušali "glas razuma". Sad će morati da urade ono što su davno trebali. Sa sve bljutavim ukusom, imajući u vidu šta su sve govorili o svojim budućim koalicionim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: