Dogovor ili novi izbori

Info

Izvor: Blic

Utorak, 30.12.2003.

17:01

Default images

Da li će DSS, DS, G17 plus i SPO i NS moći da formiraju vladu Srbije pokazaće se već prilikom izbora predsednika Skupštine Srbije. On bi ujedno bio i v.d. predsednika Srbije koji dodeljuje mandat za sastav nove vlade.

Za izbor novog predsednika srpskog parlamenta potrebno je da glasa većina od prisutnih poslanika. Međutim, ukoliko ne bude moguće da se predsednik Skupštine izabere zbog blokade rada srpskog parlamenta, nove izbore mogla da bi da raspiše Nataša Mićić, kao poslednji adresar na toj funkciji, objašnjava za „Blic“ Marko Blagojević, portparol CeSID.

On objašnjava da novi skupštinski saziv mora da bude konstituisan najkasnije u roku do 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata koje bi RIK trebalo da objavi do ponoći 1. januara 2004. godine.

Prema Ustavu Srbije, sednicom koju saziva predsednik prethodnog saziva predsedava najstariji poslanik uz četiri najmlađa poslanika sa lista koje su osvojile najviše glasova. Skupština formira komisiju sastavljenu od tri člana sa lista koje su osvojile najviše glasova koji verifikuju mandate poslanika upoređujući imena poslanika koje su stranke dostavile sa podacima RIK.

- Kandidata za predsednika Skupštine može predložiti grupa od 20 poslanika. U ovom slučaju svaka od grupa može da predloži kandidata za predsednika Skupštine Srbije - kaže Blagojević.

Izborom na mesto predsednika Skupštine on stiče i zvanje vršioca dužnosti funkcije predsednika Srbije na osnovu čega može da pozove na konsultacije predstavnike poslaničkih grupa koje su ušle u parlament.

- Nema jasno definisanog načina dodeljivanja funkcije mandatara za sastav nove vlade. U našim propisima ne postoji obaveza da mandatar bude iz one stranke koja je osvojila najviše glasova. Izvesnije je da će mandatara dobiti ona stranka koja u konsultacijama dokaže da može da formira skupštinsku većinu, a takvo rešenje postoji u Hrvatskoj - smatra Blagojević.

U slučaju da se ne izabere predsednik, to bi značilo blokadu parlamenta zbog koje bi moralo bi da se pristupi novim izborima za koje ne postoji precizan datum kada bi trebalo da budu održani. Blagojević ističe da se to može dogoditi za mesec dana, ali i za šest meseci.

- U slučaju da se ne dođe do izbora novog predsednika Skupštine, izbore bi zbog blokade parlamenta mogla da raspiše Nataša Mićić koja bi važila za poslednjeg adresara na toj funkciji i kao takva bi imala pravo to da uradi - smatra naš sagovornik.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je agenciji FoNet da bi konstitutivna sednica novog saziva republičkog parlamenta morala biti sazvana u najkraćem mogućem roku, s obzirom na to da ne postoji stara skupština.

Vučetić je precizirao da se - kada Republička izborna komisija utvrdi rezultate izbora i kada budu rešeni prigovori na odluke Komisije, o kojima bi odluku trebalo da donese Vrhovni sud Srbije, „a zakonom su utvrđeni veoma kratki rokovi od 24, 72 i 96 sati“ - ta sednica može očekivati do 7. januara, odnosno do Božića.

- Jasne konačne rezultate možemo očekivati 1. ili 2. januara, a možda već i sutra, ali Republička izborna komisija je dužna da, posle tih procedura, objavi rezultate izbora u „Službenom glasniku“ i od tog trenutka bivša predsednica Skupštine dužna je da sazove Skupštinu u najkraćem mogućem roku - naglasio je Vučetić.

Prema Ustavu Srbije, predsednik Skupštine se bira na prvoj, konstitutivnoj sednici i ta skupština će moći da donosi odluke vezane za rad, ako bude verifikovano više od polovine od 250 poslaničkih mandata.

- Za izbor novog predsednika potrebno je da glasa većina prisutnih narodnih poslanika, s tim što najmanje mora biti prisutno 126 poslanika - rekao je predsednik USS.

Upitan da li se može desiti da mandatar nove vlade bude iz redova Srpske radikalne stranke, koja je na izborima osvojila najviše mandata, Vučetić je odgovorio: „Zašto da ne, ako budu formirali koaliciju i imali 126 poslanika“

- Svaka koalicija koja ima više od 126 poslanika ima mogućnost da formira vladu, jer predsednik Skupštine, kao davalac mandata ne može odbiti davanje mandata onoj grupaciji koja ima više od 126 poslanika - dodao je Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: