Za jaku i bogatu Srbiju

Info

Izvor: Politika

Nedelja, 21.12.2003.

11:46

Default images

Vanredni parlamentarni izbori koji su pred nama trebalo bi, prema proceni analitičara, da budu najdemokratskiji do sada održani u Srbiji. U odnosu na izbore iz 2000. godine, kada se referendumski odlučivalo za i protiv, ovog puta birači će se opredeljivati između programa čak osamnaest stranaka i koalicija, od kojih se mnoge deklarišu kao demokratske. Procena analitičara je i da će se 28. decembra građani više opredeljivati prema tome koliko neki program može da im "napuni stomak", a manje prema tome koliko će da im "napuni srce".

Demokratska stranka – pod parolom "Budućnost odmah" glasačima poručuje da se posle ostvarene stabilnosti cena, vraćanja poverenja u dinar, uređenja javnih finansija i privrednog sistema, okreće "zapošljavanju pola miliona ljudi, investicijama od pet milijardi evra i jačanju kupovne moći stanovništva za 50 odsto".

Zahvaljujući novim investicijama i prirodnoj zameni zaposlenih otvoriće se, tvrde Demokrate, 300.000 radnih mesta i još 200.000 kroz legalizaciju statusa građana koji rade u sivoj ekonomiji".

U političkom delu svog programa DS daje prednost donošenju novog ustava Srbije i beskompromisnom suzbijanju korupcije i kriminala.

Za veći uspeh u suzbijanju korupcije i kriminala u DS smatraju da je potrebno doneti nekoliko ključnih zakona i izvršiti reformu institucija koje moraju da nose najveći teret u tom procesu. Pre svega treba doneti Zakon o sprečavanju konflikta interesa, Zakon o krivičnom postupku, Zakon o igrama na sreću, novi Zakon o sprečavanju pranja novca, kao i sužavanje imuniteta funkcionera. Iz ove stranke poručuju da će dopuniti krivično zakonodavstvo kako bi korupcijsko ponašanje i korupcija u pokušaju i pripremi bili precizno i rigorozno sankcionisani.

Takođe, potrebno je uvođenje unutrašnje kontrole rada službi i dosledna primena novog Zakona o finansiranju političkih stranaka.

DS Srbiju i Crnu Goru vidi u Evropi, ali ne odbacuje mogućnost da dođe do mirnog razlaza.

Demokratska stranka Srbije u svom programu se zalaže za raspisivanje izbora za ustavotvornu skupštinu čim se za to steknu uslovi. Prvi preduslov za promenu političkog i ekonomskog sistema je ustavna reforma, a nakon promene ustava neophodna je i izmena svih političkih zakona. Prema njihovom mišljenju, najefikasniji oblik državnog ustrojstva je parlamentarna država čija će vlada biti politički odgovorna skupštini. U DSS-u smatraju da funkcioneri prethodnog komunističkog režima ne mogu obavljati državne funkcije.

Na polju ekonomske politike ova partija insistira na temeljnoj izmeni fiskalne politike po uzoru na Evropsku uniju, kao i selektivnim poreskim olakšicama. Smanjenje državnog aparata, kako kažu, jedan je od uslova za ozdravljenje nacionalne privrede.

Činjenica da je naša država evropska upućuje nas na što tešnju saradnju sa evropskim zemljama sa krajnjim ciljem uključenja u EU. Istovremeno, kao balkanska i srednjoevropska država imamo prvenstvene interese na Balkanu i u srednjoj Evropi pa smo upućeni na sve vidove saradnje sa ovim zemljama..

U "Novom programu za novu vladu" G17 plus ističe da "Srbija ne sme dozvoliti da dvestotu godišnjicu Prvog srpskog ustanka 2004. godine dočeka bez sopstvene države". Najvažniji nacionalni cilj Srbije u 21. veku, kako smatraju, jeste stvaranje ekonomski napredne i efikasne države i očuvanje stanovništva.

"Bez jake države, jedinstvene i demokratske, Srbija neće stupiti u Evropsku uniju kao ravnopravna članica, bez čistog parlamentarizma ona neće biti u stanju da ostane demokratska, a ako broj njenog stanovništva nastavi da ubrzano opada, Srbija će ponovo postati izvor nestabilnosti na Balkanu".

Nova skupština, prema njihovom viđenju, imaće i ustavotvorni mandat koji ne bi smeo da traje duže od šest meseci. G 17 plus će insistirati da Ustav Srbije bude viši pravni akt od Ustavne povelje, sve dok se ona ne stavi van snage. U meri u kojoj se Ustavna povelja bude razlikovala od Ustava Srbije, primenjivaće se Ustav Srbije kao viši pravni akt.

U okviru ekonomske politike nove vlade G17 plus obećava radikalno smanjivanje poreza. "Nova vlada će odmah ukinuti porez na finansijske transakcije, porez na prihod od poljoprivredne delatnosti, porez na kapitalne dobitke (na prihode od kamata i akcija), porez na upotrebu i držanje vozila, mobilnih telefona, čamaca i oružja, kao i posebne akcize na lož ulje, motorna ulja i maziva. Ukupni porezi i doprinosi na plate biće smanjeni sa sadašnjih 77 odsto na ispod 50 odsto, što će stimulisati prijavljivanje postojećih i zapošljavanje novih radnika".

Srpska radikalna stranka se zalaže za jedinstvenu državu sa jednim predsednikom, jednom vladom, skupštinom, vojskom i policijom. Oni su protiv federalizacije, regionalizacije i davanja novih autonomija u Srbiji. Iznad lokalne samouprave biće samo republički organi. Ova partija će insistirati na povratku srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju uz poštovanje Rezolucije 1244.

Osnova njihovog ekonomskog programa je pokretanje poljoprivrede i i industrijske proizvodnje kroz nove investicione cikluse. Planira se i organizovanje javnih radova kako bi se smanjila nezaposlenost, uposlila građevinska operativa i industrijski kompleks.

Ukoliko dobiju poverenje birača, radikali će izvršiti reviziju dosadašnje privatizacije i poništiti je tamo gde ocene da je učinjena na nezakonit način ili gde nije poštovan zaključeni ugovor. U strateškim privrednim granama država mora ostati većinski vlasnik. Oni tvrde i da se svi porezi moraju smanjiti ispod 12 procenata, a zastupaju i stav da sve privrednike u prvih pet godina bavljenja biznisom treba osloboditi poreza na profit.

SRS će "ponosno i uspravno" sarađivati sa svetom štiteći nacionalne i državne interese. Najbliže i svestrane odnose, kako smatraju, treba razvijati sa Rusijom, Kinom, Japanom, Indijom, arapskim zemljama i državama Južne Amerike. Oni se protive ulasku u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: