Prvi pendrek Srbije

Info

Izvor: Blic

Četvrtak, 11.12.2003.

22:10

Default images

Dragan Jočić, Dragan Šutanovac i Aleksandar Radović najozbiljniji su kandidati za budućeg ministra policije Srbije, saznaje „Blic“ u DSS, DS i G17 plus. Kome će Dušan Mihajlović ostaviti u amanet MUP Srbije, zavisiće pre svega od izbornih rezultata, ali sve prognoze govore da će neka od ove tri stranke biti u prilici da diktira sastav buduće vlade, u kojoj je Ministarstvo policije jedan od najvažnijih šrafova. Naravno, tu ne bi trebalo isključiti SRS, ali u toj stranci tvrde da još uvek nisu raspravljali o tome ko bi bio kandidat za prvog čoveka policije.

Potpredsednik DSS Dragan Jočić već ima „iskustva“ u poslovima ministra policije, jer tu funkciju obavlja u vladi u senci te stranke. Jočić je nakon konstituisanja ovog saziva parlamenta jedno vreme bio predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije. Jočić je juče za „Blic“ izjavio da pre 28. decembra ne bi želeo da nagađa ko će biti kandidat DSS za ministra policije, ali je dodao da će, ukoliko mesto ministra policije pripadne toj stranci, na tu funkciju doći čovek koji će depolitizovati i dekriminalizovati policiju i odlučno krenuti u borbu protiv kriminala i korupcije.

- Jedan od osnovnih zadataka budućeg ministra policije biće uspostavljanje prave saradnje MUP i obaveštajnih i bezbednosnih službi, jer bez toga neće moći da se zavede red u Srbiji - rekao je Jočić. On je ocenio da će nakon izbora politička scena u Srbiji biti mnogo uprošćenija, što će usloviti veću odgovornost stranaka koje budu učestvovale u kreiranju sastava vlade, a posebno kadrovskih rešenja za MUP.

Dragan Šutanovac, funkcioner DS, predsednik je Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije. Pre toga, Šutanovac je dve i po godine bio pomoćnik Zoranu Živkoviću, dok je bio na čelu Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. Šutanovac je, inače, poznat javnosti po tome što je bio na raznim kursevima iz oblasti bezbednosti u zemlji i inostranstvu. Šutanovac je, upitan da li bi prihvatio funkciju ministra policije, rekao za „Blic“ da neće bežati ni od jednog odgovornog posla.

- Ko god bude ministar policije, imaće pune ruke posla, posebno u nastavku reformi MUP Srbije - ocenio je Šutanovac i dodao da DS ima jasnu strategiju daljih poslova i reformi tog ministarstva. Kao osnovne prioritete budućeg ministra policije, Šutanovac je naveo uspostavljanje dobrog policijskog školstva, uvođenje uprave za borbu protiv trgovine narkoticima i jačanje svih sistema kontrole rada MUP, navodeći parlamentarnu, civilnu i unutrašnju kontrolu.

Aleksandar Radović je predsednik Odbora za borbu protiv korupcije i kriminala G17 plus. Ostao je upamćen kao direktor RUJP i predsednik komisije za naplatu poreza na ekstraprofit bogataša iz vremena Miloševića.

Aleksandar Radović je na pitanje da li bi prihvatio funkciju ministra policije za naš list rekao da će birači odlučiti o svemu i da bi prvo trebalo sačekati rezultate izbora. On je ocenio da bi mogao da bude na visokim funkcijama u tom ministarstvu samo ukoliko G17 plus osvoji veliki broj glasova na parlamentarnim izborima, a samim tim i dobije značajnu ulogu pri obrazovanju buduće vlade.

- Logičan redosled poteza su izbori, pa koalicioni dogovor stranaka i na kraju sam sastav vlade - rekao je Radović. On je napomenuo da G17 ima nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i da će reformisani MUP Srbije svakako biti jedna od osnovnih poluga u toj borbi.

Ministar policije Dušan Mihajlović ocenio je da njegov potencijalni naslednik „neće imati problema ni sa hapšenjem Slobodana Miloševića, ni sa ‘crvenim beretkama’, ni sa zemunskim klanom ili kakvom drugom kriminalnom grupom, niti sa medijima čiji su vlasnici mafijaši“. Mihajlović je poručio da bi „jedini problem mogao da mu bude Milorad Luković Legija i to ne Legija kao ličnost, već ono što on simbolizuje, a to je mogućnost povratka mafije u Srbiju“.

Ko će sesti u vruću Mihajlovićevu stolicu, biće poznato najverovatnije krajem januara ili početkom februara, kada se očekuje obrazovanje nove vlade. Bez obzira na to što Mihajlović tvrdi da je završio sve „opasne“ poslove, u svakom slučaju novog ministra policije ne čeka nimalo lak zadatak. Naprotiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: