Izvor: B92

Glavni grad Islanda daleka je i, za mnoge, mistična destinacija. Grad koji je, tokom zimskih meseci gotovo sve vreme u mraku i u kom se temperature u tom periodu godine retko penju iznad nule možda ne zvuči kao prvi izbor za turističko putovanje, ali to ne znači da Rejkjavik nema mnogo toga da ponudi onima koji su spremni za neobičnu, severnu avanturu.

Najseverniji glavni grad na svetu dom je za oko 113.000 ljudi, dok u široj gradskoj zoni živi čak 60% stanovništva Islanda.

Najistaknutije znamenitosti Rejkjavika jesu zgrade Islandskog univerziteta, Nacionalni muzej i Gradski muzej na otvorenom. Posebna atrakcija je geotermalna banja Plava laguna, koja se nalazi 50 kilometara od grada, a tu su i druge atrakcije koje će boravak u prestonici Islanda učiniti uzbudljivim.

1. Polarna svetlost

Ako želite da provedete sate uživajući u nadrealnoj lepoti polarne svatlosti, ova praznična sezona je pravo vreme da to i učinite. Samo ovaj spektakularni svetlosni šou dovoljan je razlog da posetite Rejkjavik. Iako nema garancije, imaćete bolje šanse da ih vidite sada, u zimskom periodu. A nećete morati ni da se gurate s hordama drugih turista, što je čest slučaj tokom letnje sezone.

2. Raskošna lepota prirode

Čak i ako tokom putovanja ne ugledate polarnu svetlost, ima mnogo toga da se vidi i u samom gradu i oko njega. Island nudi širok spektar pejzaža - od glečera, do slapova, plaža, polja lave i vulkana. Na primer, geotermalno područje Krisuvik i njegova sumporna polja.

3. Crkva Hallgrimskirkja

Nije preterivanje reći da se ova crkva i njen toranj mogu videti s bilo kojeg mesta u gradu. Crkva je projektovana 1937. godine, izgradnja je započela 1945, a četrdeset godina kasnije, 1986, grad je imao spektakularno mesto za bogosluženja. Ljudi dolaze ovde da uživaju u pogledu na ogromne orgulje.

4. Prelet iznad Islanda

Neobično iskustvo koje vredi doživeti. Dok sedite na sedištu visoko iznad poda, ekran se nalazi svuda oko vas dok utisak pojačavaju mirisi, vetar i prigodna muzika. Sjajna prilika za upoznavanje Islanda i uzbudljivo putovanje kroz neobične predele ove daleke zemlje.

5. Laugardalur

Poznato i kao "dolina vrelih izvora", ovo mesto ima najveći otvoreni termalni bazen u Rejkjaviku. Zamislite kontrast - ledeno tlo vodi do lepe tople vode, zagrejane do optimalne temperature.

6. Ulična umetnost

Iako možda ne biste povezali uličnu umetnost sa Rejkjavikom, kada ga posetite, verovatno ćete promeniti mišljenje. Ulična umetnost veliki je deo kulture u gradu i živopisan deo prazničnog iskustva. Sve počinje muzičkim festivalom IsIand ervejvs, gde umetnici stvaraju ono što se naziva "zidna poezija". Uz umetnost, imaćete priliku i da upoznate brojne znamenitosti po kojima je grad poznat.

7. Hofdi House

Ovo prelepo zdanje ima ogroman istorijski značaj. Sagrađeno je 1909. godine, a bilo je mesto sastanka Regana i Gorbačova 1986. Kuća je zapanjujuća zahvaljujući svojoj jednostavnosti i pejzažu u kojem se nalazi. Ispred kuće Hofdi nalazi se skulptura koja podseća na stubove sedišta prvih norveških doseljenika u gradu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.