Izvor: B92

Tor Pedersen je 44-godišnji avanturista koji tvrdi da je prvi čovek koji je putovao oko sveta bez putovanja avionom.

Svoju misiju je započeo u oktobru 2013. godine, ostavivši iza sebe karijeru u brodarstvu i logistici. Njegov ekstremni put trajao je čitavu deceniju, a da bi ispunio zacrtani cilj morao je da se oprosti od supruge Li Pedersen.

Deset godina putovanja

Na put je krenuo iz svoje matične zemlje Danske, a zatim se zaputio u Nemačku. Svoje putovanje završio je pre mesec dana, kada je stigao na Maldive. Tokom deset godina, prešao je ukupno 359.000 kilometara pre nego što je kontejnerskim brodom stigao na svoje konačno odredište.
Planirao je da provede u proseku sedam dana u svakoj zemlji, ali je završio u Hong Kongu pune dve godine zbog kovida i problema sa vizom.

U svakoj zemlji proveo je u proseku 17 dana, a najkraća poseta bila mu je 24 sata u Vatikanu.

"Moram da provedem najmanje 24 sata u zemlji. To što radim nije turizam, to je kao da trčim maraton ili odem na Mesec, to je dostignuće. Provodim dosta vremena u autobusima i vozovima", objasnio je on.

27 dana u avionu i 54 sata u autobusu

Pedersenov najduži deo bio je neverovatnih 27 dana na kontejnerskom brodu od Hong Konga do Australije.

"Najduža vožnja autobusom bila je 54 sata u Brazilu. Sunce je zašlo dva puta tokom vožnje. Više sam uživao u 27 dana na brodu, dalo mi je vremena da čitam i vežbam, a videli smo kitove. Bilo je to divno putovanje", on rekao je.

351 autobus, 158 vozova, 43 tuk-tuka

Pedersenova putovanja uključivala su 351 autobus, 158 vozova, 43 tuk-tuka, 37 kontejnerskih brodova, 33 broda, devet kamiona, tri jedrilice, dva kruzera, jednu konjsku zapregu, jedan policijski automobil i jednu jahtu. Uz sve to, vozio se i u minibusevima, motociklima, taksijima i tramvajima.

"Kada sam saznao da niko u istoriji nije u potpunosti obišao svaku zemlju na svetu bez letenja, pomislio sam da ću možda imati priliku da uradim nešto izvanredno", otkrio je on i dodao da je njegovu avanturu finansirala energetska kompanija.

Podrška supruge

Ovaj 44-godišnjak je bio u braku sa svojom suprugom godinu dana kada je otišao, a ona je letela da ga vidi 27 puta tokom decenije. Pedersen će otputovati na tri broda od Maldiva do Šri Lanke, a zatim do Nemačke pre nego što se vrati nazad u Dansku.

"Moja supruga nije htela da stane na put bilo čemu što sam želeo da radim. Bila je neverovatna, bila je velika podrška i imali smo jedinstvena iskustva zajedno širom sveta", rekao je on, ali je takođe otkrio da je rastanak sve teži za nego.

Pedersen ne planira da se vrati svojoj prošloj karijeri i nada se da će napisati knjigu o svojoj avanturi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.