Foto: depositphotos/ andrewroland
Foto: depositphotos/ andrewroland

Kao iz filma: Ovo se zove seoski turizam

Podeli

Upoznavanje sela u Engleskoj pomoći će vam da se upoznate sa istorijom, ali i s "pravim engleskim karakterom" koji se veoma razlikuje od onog u velikim gradovima poput Londona.

Ukoliko ste i vi od onih koji bi voleli da barem na trenutak dožive srednji vek, život na selu kakav ste toliko puta videli na filmu, u Ujedinjenom Kraljevstvu postoji nekoliko zanimljivih sela koja odišu istorijom i britanskim šarmom

Snoushil, mesto neobične zbirke

Smešteno na području brežuljaka Kotsvoldsa, Snoushil u grofoviji Gločesteršir je zeleno mestašce popunjeno kamenim kućicama, čiji drevni šarm popunjava zanimljiva viktorijanska crkva. Ovo britansko selo je poznato po prekrasnim poljima lavande i obližnjem posedu Snoushil Manor, zbirci ekscentričnog Čarlsa Vejda. Neobična kolekcija igračaka, nameštaja, muzičkih i ostalih predmeta ovog poznatog arhitekte, pesnika i kolekcionara otvorena je za posetitioce.

Grasmer, rodno mesto poznatog pesnika

Seoce Grasmer bilo je dom pesniku prezimena kakvo bi svaki pesnik poželeo, Vilijam Vordsvort (Wordsworth). Selo je smešteno u grofoviji Kumbrija, a unutar planinskog područja Lejk distrikta. Ovo se simpatično selo ponosi nagrađivanom poslastičarnicom The Chocolate Cottage, ali i svetski poznatom prodavnicom medenjaka i biskvita sa đumbirom Sarah Nelson's Grasmere Gingerbread. Inače, planinsko područje Lejk dstrikt, zvano još i Lejklend, poznato je po zapanjujućoj lepoti prirode.

Maushol, mišja rupa

Britansko selo Maushol veoma zanimljivog imena koje u prevodu znači "mišja rupa", sa svojim lavirintom uskih uličica i prolaza jedno je od najlepših sela u Kornvolu, grofoviji na jugoistoku Engleske. Lokalne gostionice obiluju svežom ribom i školjkama, a mesto je poznato po tome što je svakog decembra njegova luka ukrašena zapanjujućom božićnom dekoracijom.

Portmerion, po uzoru na italijanska sela

Selo Portmerion u Južnom Velsu dizajnirao je u 20. veku ekscentrični britanski arhitekta ser Klo Vilijams-Elis u stilu italijanskih sela, popločanih i zgrada obojenih pastelnim bojama. Izrazito je mediteranske atmosfere, s bogato uređenim vrtovima i razigranim arhitektonskim stilovima od klasicizma do baroka.

Kasl Komb, Najlepše selo u Engleskoj

Kasl Komb je selo koje često zovu "najlepšim selom u Engleskoj", a nalazi se u Kotsvoldsu, zaštićenom području "istaknute prirodne lepote". Često se koristi kao lokacija za snimanje filmova zbog svoje bogate istorije i kućica napravljenih od kamena boje meda, tipičnog za sela ovog područja. Domaći kolači, slatkiši i sveže cveće uz prekrasan pogled neprestano šarmiraju posetioce.

Askrig, domaća atmosfera

Okruženo zelenim poljima i cvetnim livadama, selo Askrig u Jorkšir Delsu, simpatično je zbog osamnaestovekovnih zidanih staja, šarmantnih radnjica i fantastičnih engleskih pabova u kojima se poslužuju tradicionalna jela i lokalno pivo. Prijatna atmosfera na tim mestima i gostoljubivost deo su atmosfere koju treba doživeti.

Brodvej, prepoznatljiv stil gradnje

Čarobna istorijska arhitektura i razigrana umetnička atmosfera privlači putnike u Brodvej u Vorčesterširu. Prepoznatljivi stil gradnje krasi živopisne ulice popunjene raznoraznim radnjicama, galerijama, a posebno su zavodljive simpatične čajdžinice, udobni pabovi i kvalitetni restorani.

strana 1 od 18002 idi na stranu