Prinscreen YouTube/Great Big Story
Prinscreen YouTube/Great Big Story

Nepoznata Budimpešta: Podvodni svet mađarske prestonice

Podeli

Mađarsku prestonicu svake godine posećuje veliki broj turista. Budimpešta je grad poznat po svojoj istoriji, arhitekturi, garstronomiji... koji u poslednje vreme privlači sve veći broj ljubitelja vode.

Ta činjenica nema mnogo veze sa rekom Dunav, koja kroz Budimpeštu protiče, već sa ljubiteljima ronjenja kojima ovaj grad nudi jednu sasvim nebičnu avanturu.

Ispod velikog grada nalazi se čitav podzemni, ali i podvodni svet, koji prosto žudi za avanturistima željnim istraživanja.

Na tlu mađarske prestonice, kao i ispod njega, nalazi se više od 80 geotermalnih izvora. I dok većina ljubitelja vode uglavnom završi u nekom od budimpeštanskih geotermalnih kupatila, oni malobrojniji u vodu idu sa ronilčkom opremom na sebi.

Prirodna topla voda, koja teče na velikoj dubini ispod zemljine površine, stvorila je na stotine pećina, pa je tako ovaj grad postao mesto na kome se može sresti najveći broj podzemnih pećina na svetu.

Ronioci su istražili i mapirali više od 6,5 kilometara tunela, od 1950. godine do danas. Mnogo toga, međutim, još uvek je nestraženo.

Tuneli i pravac kretanja kroz njih obeleženi su kanapima, razvučenim kroz pećine, u čijoj su toplovoj vodi biolozi čak pronašli neke jedinstvene autohtone vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18139 idi na stranu