16 država koje nemaju svoju vojsku

Podeli

Nakon saopštenja da je Nobelova nagrada za mir ove godine dodeljena Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, predstavljamo vam “najmiroljubivije zemlje na svetu”...

Kostarika

Ustav ove države zabranjuje postojanje vojske još od 1949. godine. Ona je danas dom Univerziteta mira Ujedinjenih nacija.

Samoa

Verovali ili ne, ova malena država u Polineziji nikada nije imala sopstvenu vojsku. Nju po potrebi štiti Novi Zeland.

Lihtenštajn

Lihtenštajn je ukinuo vojsku 1868. godine radi uštede novca. Formiranje vojske dozvoljeno je samo za vreme rata, ali se to nikada nije dogodilo. Ova država takođe ima drugi po redu najveći bruto domaći proizvod na svetu (odmah iza Katara) i jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, mada ove dve stavke ne moraju biti u direktnoj vezi.

Andora

Poznata još i kao "poreski raj", ova država u savezu je sa Španijom i Francuskom, ali nema svoju vojsku.

Dominika

Ova karipska država nema svoju vojsku od 1981. godine.

Vatikan

“Šta je sa Švajcarskom gardom?”, mnogi će reći. Ona, zapravo, pripada Svetoj stolici, vrhovnoj vlasti Katoličke crkve, a ne Vatikanu, tako da se ne računa.

Tuvalu

Poput Samoe, Tuvalu – članica Komonvelta koju su posetili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža 2012. godine – nikada nije imala sopstvenu vojsku.

Grenada

Ovo ostrvo nema sopstvenu vojnu snagu još od invazije SAD-a 1983. godine.

Kiribati

Još jedno pacifičko ostrvo, Kiribati, nema vojsku, pa se za očuvanje bezbednosti oslanja na pomoć Australije i Novog Zelanda.

Nauru

Za očuvanje bezbednosti Naurua zadužena je Australija, uprkos tome što ova mala ostrvska država u Mikroneziji ima svoje naoružane policijske snage. Ukupna dužina njenih puteva iznosi samo 30 kilometara.

Sveti Vinsent i Grenadini

Unutrašnja sigurnost u nadležnosti je Specijalne službene jedinice a za odbranu je zadužen Regionalni bezbednosni sistem.

Sveta Lucija

Jedna od najomiljenijih karipskih turističkih destinacija poseduje dve male paravojne jedinice, ali ne i standardnu vojsku. Nadzire se putem Regionalnog bezbednosnog sistema, sporazuma koji su potpisale Antigva i Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Sent Kits i Nevis i Sveti Vinsent i Grenadini.

Solomonova ostrva

Nakon nemira iz 2006. godine i intervencije Australije i Novog Zelanda, na Solomonovim ostrvima nema pripadnika nijedne vojske.

Palau

Još jedna nacija bez vojske na Pacifiku, koju štite SAD Dogovorom o slobodnoj asocijaciji.

Maršalska ostrva

SAD su preuzele odgovornost za odbranu Maršalskih ostrva pod Dogovorom o slobodnoj asocijaciji.

Savezne Države Mikronezije

Ista vrsta sporazuma važi i za Mikroneziju.

Foto: Davidlohr Bueso, Christopher Michel, LuxTonnerre, thy / Flickr.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.