Izvor: B92

Zavičajno udruženje "Fruškogorje”, MZ Rivica uz pomoć opštine Irig, Pokrajinske vlade i ministarstva poljoprivrede, organizovali su po 22. put jednu od najposećenijih vinskih manifestacija u Srbiji.

"Ako vam kažem podatak da je za ocenu vina dostavljeno čak 252 uzorka, mislim da to govori o ozbiljnosti ove manifestacije, njenih organizatora i sa druge strane o potencijalu koji ima vinarstvo i vinogradarstvo u našoj zemlji", kazao je jedan od organizatora ove manifestacije Goran Eror.

On je istakao da je podrška pokrajinske vlade kao i ministarstva poljoprivrede odličan signal da će se vinarstvo i vinogradarstvo razvijati, kao i da će se male, ruralne sredine poput sela Rivice, razvijati, jer je ovo pravi put da se fantastična slika pošalje u svet kroz proizvodnju nečeg što se smatra božanskim pićem.

Predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković se zahvalio zavičajnom udruženju „Fruškogorje” i MZ Rivica za odličnu organizaciju ove manifestacije i to po 22. put i istakao da su očekivanja da će se tokom ovog vikenda na Danima vina naći nekoliko hiljada posetilaca.

"Ono što mogu za naredni period da kažem, jeste da će opština Irig iz godine u godinu, kako se manifestacija širi, davati sve veću podršku", kazao je prvi čovek opštine Irig.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je ključna reč ovogodišnje manifestacije kao i proteklih godina "zajedno", što znači da i Pokrajinska vlada, ali i Vlada RS, a pre svega građani Rivice jasno iskazuju želju da ova manifestaciija opstane.

"Sa naše strane zahvaljujući građanima i organizatorima koji ulažu ogroman trud da ova manifestacija traje, ja mogu da kažem da će u narednih 15 dana biti raspisan konkurs za podršku manifestacijama, jer one donose ogroman broj turista na teritoriju AP Vojvodine. Mi ne delimo manifestacije na velike i male, sve su jednako značajne za sredine u kojima se održavaju i podržavaćemo ih kao do sada", kazao je Ivanišević.

Ivana Popović državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede po prvi put je na "Danima vina" u Rivici i kako kaže izuzetno je zadovoljna posećenošću, naglasivši da su ovakve manifestacije idealne za promociju blaga naše zemlje, ali i za afirmaciju vinogradarstva i vinarstva u Srbiji.

"Možemo zaista u poslednjih nekoliko godina da primetimo pomak kada je ova grana poljoprivrede pitanju", kazala je Popović.

Inače, tokom ovog vikenda u Rivici će posetioci imati priliku da uživaju uz tradicionalne zvuke sremske tamburice, najbolje delikatesne specijalitete i kvalitetna domaća vina, a vinari i vinogradari moći će da čuju i stručna predavanja eminentnih srpskih etnologa.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.