Izvor: DPA

Haos zbog manjka osoblja na nemačkim aerodromima, uključujući i najveći, u Frankfurtu, trajaće još mesecima.

Jedna od mera za ublažavanje krize je otkazivanje letova, upozorio je operater Fraport. Generalni direktor Fraporta Štefan Šulte (Stefan Schulte) procenjuje da će stanje ostati nepromenjeno još dva ili tri meseca, i najavio stopiranje još linija, jer sezonski špic tek predstoji uz odlazak još pokrajina na letnji školski raspust.

Fraport i Lufthanza (Lufthansa) su već otkazali stotine letova u julu i avgustu. Frankfurski aerodrom sada odobrava najviše 94 poletanja na sat, 10 ispod punog kapaciteta, da olakša menadžment preostalih. Mera je neophodna, inače sistemu preti nestabilnost, rekao je Šulte.

"Do sada smo samo izbegavali potpuni haos."

Zbog manjka osoblja kašnjenje je redovno, posebno pri prebacivanju prtljaga, a redovi putnika su ogromni. Šulte se zbog problema izvinio putnicima. Aerodrom prioritetno rešava prtljag putnika u odlasku i tranzitu, a oni koji su se iskrcali u Frankfurtu kofere čekaju i do dva sata.

Kontrola putnika uglavnom prolazi bez zastoja. Šulte je priznao da je Fraport pogrešno procenio razvoj pandemijske situacije i da je preuranio sa otpuštanjem osoblja pri putničkom zastoju pre dve godine.

Mnogi među otpuštenima su u međuvremenu pronašli drugo zaposlenje i nisu bili zainteresovani da se vrate, pa su aerodromske službe neadekvatno popunjene za odgovor na naglo povećan interes turista.

Frankfurtski aerodrom je od kraja prošlog leta ponovo zaposlio 1.000 ljudi, ali nadalje je kratak za više stotina. Šulte se zahvalio vladi što je otvorila vrata ubrzanom zapošljavanju stranih radnika, pre svega turskih. Međutim, i uz to, pun efekat toga neće biti primetan još barem dva meseca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.