Izvor: B92, Prva TV

Mnogi su prošle godine uplatili putovanja u inostranstvo, ali su zbog pandemije morali da ostanu kod kuće. Uredba ministarstva turizma im je ponudila dve mogućnosti: zamenu plaćenog putovanja za neko drugo ili vraćanje novca do kraja ove godine.

Prema rečima advokata Aleksandra Andrejića, veliki broj ljudi je prihvatio, takozvane, zamenske vaučere, koji će građanima Srbije poslužiti ove godine za putovanje u inostranstvo.

Međutim, ukoliko se putnik odlučio za povraćaj novca od agencija, advokat Andrejić preporučuje:

"Putnici se mogu obratiti svojoj turističkoj agenciji i mogu se pozvati na Zakon o zaštiti potrošača i na Zakon o obligacionim odnosima. Ova dva zakona regulišu situaciju oko uplaćenih putovanja".

Ukoliko se građani odluče na povraćaj novca od turističkih agencija, moraju biti spremni na dugotrajne sudske procese, jer, prema rečima advokata Aleksandra Andrejića, potrebno je dosta vremena da se procesuira samo jedan slučaj.

Shodno ovome, advokat ističe da je najbolje rešenje za obe strane prihvatanje zamenskog vaučera.

Za sam kraj, neophodno je da se putnici, prilikom putovanja, raspitaju o dodatnom osiguranju, koje pokriva rizike od koronavirusa.

Opširnije u video-prilogu:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.