Izvor: B92

Hrvatska je svoje granice za turiste neformalno otvorila pre četiri dana, piše zagrebački Jutarnji list.

List piše da se nešto o tome moglo naslutiti još juče, kada je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezervisan turistički smeštaj zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Zagrebački dnevnik primećuje da je formalno-pravno to u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

A to je kada u Hrvatskoj u vlasništvu imaju nekretninu ili plovilo, ili u tu zemlju dolaze na sahranu, o čemu su na granici dužni da pokažu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može da uđe ako ga je pozvao neki hrvatski privredni subjekat, a treći izuzetak se odnosi na strance koji za ulazak u Hrvatsku imaju neki "poslovni razlog", odnosno ekonomski interes.

Foto: depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Pozivajući se na nezvanične izvore, Jutarnji piše da upravo turisti spadaju u kategoriju ekonomskog interesa i, iako to tako decidirano nigde nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

"Naravno da je svaki turista ekonomski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati I moći će da dolaze na letovanje ako su uplatili neki aranžman", rekao je saagovornik lista blizak Štabu civilne zaštite.

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor Jutarnjeg, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti uputstva o ponašanju u pisanoj formi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.