Izvor: B92, Lonely Planet

Ako još niste odlučili kada ćete putovati u Italiju, trudite se da to bude prva nedelja u mesecu.

Svi oni koji obožavaju muzeje biće oduševljeni kada čuju da Italija ponovo uvodi projekat “Nedelja u muzeju“ kojom se posetiocima omogućava besplatan ulazak u muzeje i arheološka nalazišta svake prve nedelje u mesecu. Projekat je prvo bio uveden 2014. godine, nakon čega je 15 miliona ljudi koristilo ovu mogućnost.

Foto:depositphotos/ Vrabelpeter1

U projekat su uključeni neki od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija u Italiji, poput Koloseuma u Rimu, Galerije u Firenci, Pompeje i Kraljevski dvorac u Kazerti, dvorac Miramare u Trstu i drugih.

Besplatan ulaz svake prve nedelje u mesecu neće biti omogućen u privatnim muzejima i u muzejima koji su pod upravom lokalnih vlasti, a oni kojima upravlja država će pružiti posetiocima ovu mogućnost.

Prošle godine je ova pogodnost ukinuta, ali se s promenom ministra kulture ponovo uvodi. Prvi termin je već početkom novembra, a spisak ustanova koje mogu da se posete nalazi se na sajtu Ministarstva kulture Italije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.