Foto:gettyimages/ Sean Gallup
Foto:gettyimages/ Sean Gallup

Balkanska prestonica dobija još jedan muzej: Evo šta turisti najviše obilaze u njemu

Podeli

U Bukureštu će uskoro postojati još jedan muzej u kojem će turisti moći da se upoznaju sa istorijom ove zemlje.

Odobrena je ideja o muzeju posvećenom Jevrejima i Holokaustu. Iako je u ovoj zemlji stradalo oko 400.000 Jevreja, Holokaust je malo predstavljen na ovaj način. Muzej jevrejske istorije i Holokausta u Rumuniji će poboljšati položaj zajednice Jevreja i predstaviće se njihov značaj i uticaj u Rumuniji kroz istoriju.

Ovu ustanovu podržava Nacionalni institut za studiranje Holokausta "Eli Vizel", koji se zalaže za opstanak sećanja na Holokaust i edukaciju o antisemitskom raspoloženju kroz istoriju. Osnivanjem ovakvog muzeja se čuva istorija, nasleđe i kultura zajednice koja je učestvovala u stvaranju rumunske nacije, rečeno je na dan obeležavanja Holokausta u Rumuniji.

Bukurešt je jedan od najstarijih jevrejskih centara u Rumuniji i kroz ceo grad se mogu videti jevrejski hramovi i zgrade. Turisti najviše obilaze Koralni hram, a i mnoge druge građevine u ovom gradu su finansirali Jevreji i na taj način gradili rumunsku kulturu.

U Bukureštu postoji još nekoliko muzeja koji su vredni pažnje turista. Na prvom mestu je svakako Nacionalni muzej umetnosti kao i Muzej savremene umetnosti. Turisti rado posećuju i Seoski muzej, jer to nije nešto što se može pronaći u svakom gradu.

Sama šetnja po gradu je poput posete muzeju zbog predratne arhitekture koja ukrašava grad, ali, kao i kod nas, jasno se vidi i uticaj posleratnog režima na uređenje Bukurešta. Jedna od najlepših građevina je svakako Narodna palata, a uz nju Kuća slobodne štampe.

Kantakuzinova palata je izgrađena krajem 20. veka, a u njoj se danas nalazi muzej, pa se turisti mogu diviti i unutrašnjosti kao i spoljašnjosti. U starom delu gradanalazi se Stara prinčeva palata, koju je izgradio Vlad Drakula u 15. veku.

Bukurešt ima i svoju Trijumfalnu kapiju. U početku je ona bila od drveta, a kasnije je napravljena od čvrstih materijala. Turistima je omogućeno da se popnu na vrh kapije i da uživaju u pogledu na grad.

Ove greške turisti najčešće prave na putovanjima

Što je popularniji grad u kojem živite, manje su šanse da ćete biti oduševljeni ponašanjem turista. Pravila se razlikuju od države do države, pa zato ne treba biti previše strog zbog nečijih loših navika, jer možda i mi radimo nešto pogrešno, a da toga nismo ni svesni.

strana 1 od 33 idi na stranu