Izvor: B92

Iako štrajk vlasnika cisterni u Grčkoj nije završen, situacija na severu zemlje se polako stabilizuje. Na Halkidikiju svakodnevno samo pet pumpi dobija gorivo

Izvor: Večernje novosti

Iako štrajk vlasnika cisterni goriva u Grčkoj i dalje traje, situacija sa snabdevanjem na severu Grčke je bolja nego prethodnih dana.

Među 150.000 srpskih turista koji borave na severnom Egeju, nema panike. Svakog dana stiže gorivo na pet pumpi u predelu poluostrva Halkidiki, gde boravi gro naših turista. Konzulat Srbije u Solunu je u neprestanom kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Grčke, koje, prema potrebama naših turista, šalje cisterne u ona mesta gde je gorivo potrebno.

- Predusretljivi su u svakom pogledu i čine sve kako našim turistima ne bi propalo letovanje - kaže Milan Dimitrijević, srpski konzul u Solunu. - Zaista su svaki put reagovali ”u hodu”, a najbolji primer je bila molba da se pošalje gorivo u Asprovaltu. U roku od dva časa ovo turističko mesto je dobilo gorivo, vodiči su obavestili naše turiste i kome je trebalo napunio je rezervoar. Najveći problem imao je turista koji je letovao u nekom zabačenom selu kod Stavrosa, ali je dobio gorivo.

Istina, mnogi u strahu od nastavka štrajka pune rezervoar do vrha, iako je do granice dovoljno 10-15 litara. Međutim, redovno slanje cisterni u turistička mesta ima za cilj da se gosti slobodno kreću i ne štede.

- U najboljoj su poziciji oni koji stižu u Grčku jer dolaze punih rezervoara, a prijateljima i kumovima donose kanistere - kaže Dimitrijević. - Benzina nema koliko bi svi želeli, ali, iako paradoksalno zvuči, situacija je sada neuporedivo bolja nego na početku štrajka.

Vodiči i turisti javljaju da je vozila na ulicama Soluna i Halkidikija primetno manje, ali da gradski i taksi prevoz funkcioniše bez problema.

- Svim turistima preporučujemo da pređu na javni prevoz, iako goriva ima praktično na svakoj drugoj pumpi, ali mora da se čeka - kaže Miloš Jovović, direktor ”Travelenda”. - Otišao sam u Grčku upravo da bih video kakva je situacija sa turistima. Panike nema, ali najbolje su prošli oni koji su došli autobuskim prevozom i uzeli rentakar, jer uopšte ne razmišljaju o štrajku.

Šef vozača u ”Argusu” Nebojša Mladenović kaže da turisti koji putuju autobusom nemaju o čemu da brinu, jer sa punim rezervoarom ova vozila mogu da pređu 2.000 kilometara.

A OD KUMA KANISTER

Na licu mesta: Talas naših turista u subotu zapljusnuo grčku obalu. Satima se čekalo na graničnom prelazu Tabanovci

BEZ obzira na nevolje sa benzinom i višečasovnim čekanjem na graničnim prelazima, talas turista iz Srbije zapljusnuo je u subotu obale Egeja.

Na većini pumpi na Halkidikiju benzina ima. U subotu je i vojska počela da raspoređuje gorivo na pumpama. Od Soluna prema Kalikratiji, Pefkohoriju i Haniotiju i drugim mestima na pumpama je bilo benzina, ali su se stvarali veliki redovi. Međutim, na nekim drugim, gde je takođe bilo benzina, redovi uopšte nisu primećeni. Sve je, očigledno, bilo pitanje sreće.

Ima, naravno, i onih nevoljnika koji se dovijaju da bi se domogli benzina i stigli do Makedonije, gde na pumpama ima dovoljno ove vrste goriva.

Udarni talas naših turista najviše su, u noći između petka i subote, osetili putnici u autobusima na graničnom prelazu Tabanovci. Desetine autobusa čekalo je više od dva sata da bi prešli srpsko-makedonsku granicu. Automobili su se zadržavali oko pola sata.

Velika gužva stvorila se i na graničnom prelazu Evzoni, između Makedonije i Grčke. Tu su vozači putničkih automobila morali da se naoružaju strpljenjem, jer su na pasoške formalnosti čekali između jednog i dva sata.

Bilo kako bilo, one koji su u subotu doputovali na Halkidiki, ali i u druga letovališta, dočekalo je izuzetno lepo vreme, čisto more, ne baš preterana gužva u gotovo svim odmaralištima. U privatnom smeštaju mesta se mogu naći, a cene apartmana su oko 50 evra za četvoročlanu porodicu dnevno.

GRANICA

TOKOM ovog vikenda kao da su svi krenuli na put, jer su gužve na naplatnim rampama i granici bile veće nego ikada. Na graničnom prelazu Horgoš čekalo se po četiri časa, dok su na ostalim prelazima putnici čekali od 30 minuta do jednog časa. Da su velike gužve najbolje svedoči podatak da je na naplatnoj rampi ”Nais” kod Niša trebalo čekati po pola časa, a tokom noći nedelja na ponedeljak očekuje se rasterećenje autoputeva.

PUMPE

VOZAČI autobusa preporučuju turistima da u Grčkoj traže ”Ka oil” i ”Šel” pumpe, jer na njima najčešće ima goriva. Takođe, najbolje je napuniti gorivo na pumpi ”Makpetrol” koja je dva kilometara od granice. Grčki carinici, bez problema, dozvoljavaju da se unese kanister, ali veće količine smatraju švercom. Od Halkidikija do prve makedonske pumpe ima 150 kilometara, za šta je dovoljno do 15 litara benzina. Turisti koji se nalaze na Krfu imaju dovoljno goriva na pumpama ”Britiš petroleuma”.

BOGORODICA

NA graničnom prelazu Bogorodica, na makedonsko-grčkoj granici, i tokom vikenda su bile velike gužve, pre svega zbog makedonskih i srpskih turista koji se vraćaju sa godišnjeg odmora u Grčkoj, ali i zbog Grka koji u Makedoniju dolaze da natoče gorivo. Prema procenama pograničnih službi, dnevni protok putnika na Bogorodici, ovih dana je oko 25.000 ljudi, među kojima je najviše srpskih državljana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.