Danska: Najveća ski kupola na svetu

Jedna danska putnička kompanija planira da izgradi najveće skijalište na svetu u obliku džinovske pahulje.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2012.

18:11

Default images

Skijalište će biti izgrađeno u Randersu u severo-istočnom delu zemlje a tri kilometra duge staze nadvijaće se iznad gradske reke. Tri luka biće spojena na sredini i podsećaće na pojednostavljenu pahuljicu.
cebra.info
Arhitektonska firma CEBRA otrkila je skice ovog futurističkog zdanja koje će imati šest zatvorenih i dve staze na otvorenom. Svaki luk će se protezati 700 m preko reke Gudeno a na najvišoj tački biće 110 m iznad zemlje.

Svaka staza imaće svoju žičaru a pomoću liftova skijaši će moći da menjaju razne nivoe unutar ove snežne kupole.

Topografija staza biće slična francuskom skijalištu Alpe D’Huez ali CEBRA tvrdi da će staze biti menjane tako da će pri svakoj poseti skijaši imati drugačiji ugođaj.
cebra.info
Biće pravog i veštačkog snega i nekoliko nivoa težine - dve "plave", dve "crvene" i dve "crne" staze. Ukupna površina skijališta iznosiće 70.000 kvadratnih metara, a crne staze će biti na vrhu najvišeg luka.

Srednji luk će biti poput „gradskog igrališta”, kažu dizajneri, i imaće terene za skejtbording i BMX vožnje, dok će najniži luk imati zeleni krov koji će služiti kao park.
cebra.info
Skijalište je naručila danska putnička agencija Danski. „Grad će dobiti ne samo najveću ski kupolu na svetu već i sasvim nove načine povezivanja preko reke što će rešiti mnoge infrastrukturne porbleme u gradu”, kaže Simon Oskar Andersen, PR Danskija.

Najveće skijalište na svetu trenutno je Ski Dubai koje se prostire na 22.500 kvadrata i ima čak i sopstvene pingvine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: