Koronavirus ugrožava posetu? U planu bilo 4 miliona stranih i domaćih turista

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je danas da je moguće da će planovi za turizam u 2019, koji su zacrtani na početku godine, pretrepeti male izmene zbog situacije sa koronavirusom, ali se nada da te promene neće biti velike.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.02.2020.

14:00

Koronavirus ugrožava posetu? U planu bilo 4 miliona stranih i domaćih turista
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Ljajić je na otvaranju Sajma turizma rekao da je bilo planirano da ove godine imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i 10,6 miliona noćenja.

"Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana, to možemo da nadoknadimo do kraja godine budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu. A ako potraje, planovi će morati da se revidiraju", rekao je Ljajić.

On je kazao da je ovo godina velikih reformi i investicija u turističku ponudu i dodao da je planirano 45 projekata vrednih 200 miliona evra, kao i da će realizacija nekih za koje je završena projektno-tehnička dokumentacija početi već ove godine, a među njima je izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika.

Ljajić je izrazio očekivanje da neće biti nestabilnosti i da će uspeti da se realizuje sve što je planirano. Dodaje da je od januara ove godine počela implementacija dva pravilnika koji su predviđeni zakonom o turizmu, a da je cilj da se zaštite putnici.

"Nadamo se turističkom bumu": Uskoro izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika

"Tokom godine preko turističkih agencija putuje 1,3 miliona ljudi i želimo da im omogućimo sigurnost i sprečcmo zloupotrebe i prevare, te verujemo da će zakoni i ova dva pravilnika pružiti zaštitu i uvesti red u rad turističkih agencija", rekao je ministar.

On je naveo da je 72 odsto agencija već uskladilo svoje poslovanje sa novim propisima i da je to pokazatelj toga da će postojati dodatna ozbiljnost u radu svih koji se bave organizacijom putovanja. Ministar je rekao da će i sistem e-turist početi da se primenjuje od aprila i da će, takođe značiti dosta za sigurnost i bolji kvalitet usluge, da će ugostiteljima olakšati poslovanje, olakšati prijavu, kategorizaciju... Istakao je da će se u svakom trenutku znati tačan broj gostiju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: