Izvor: B92

U narednih pet do sedam godina u Zlatibor bi trebalo da bude uloženo oko 100 miliona dolara, što će za rezultat imati dolazak milion turista, kao i 10 miliona noćenja na ovoj srpskoj planini.

Da bi ova očekivanja vodećih ljudi koji kreiraju turističku budućnost Zlatibora bila i ostvarena, u planu su mnogi projekti koji bi trebalo da u velikoj meri promene sliku ove turističke destinacije.

A šta je to sve u planovima? Reč je o više projekata koji su u planu da se grade na vrhu Tornika i kod Ribničkog jezera, kao i produžetak Gold gondole do Pribojske banje.

Svi oni javnosti su predstavljeni na prezentaciji "Novi Zlatibor – vizija budućnosti".

Zlatni grad na Ribničkom jezeru

Foto: B92.net/S.V.

Na površini od oko 200 hektara duž obale Ribničkog jezera u planu je izgradnja takozvanog Zlatnog grada.

U Zlatnom gradu biće izgrađen golf teren sa 18 rupa koji će biti smešten uz obalu jezera, gradiće se i velnes i spa centar, kao i ekskluzivni restorani, prateće uslužne delatnosti i rekreativni sadržaji.

Foto: B92.net/S.V.

"Vizija ovog projekta da bude sinonim za vrhunski doživljaj na Zlatiboru i da se privuku turisti iz celog sveta", kazala je direktorka JP "Gold gondola Zlatibor" Bojana Božanić i dodala da je "Zlatibor više od destinacije, to je naša strast i ljubav prema onome što radimo i šta želimo da unapredimo".

Gondolom do Pribojske banje, preko kanjona dubokog 400 metara

Foto: B92.net/S.V.

U planu je i produžetak Gold gondole koji bi povezao Zlatibor i Pribojsku banju.

"Ukupna trasa biće dužine 22 kilometra, a veći deo je već urađen, od centra Zlatibora do Tornika, ostaje još 14 kilometra da se poveže u kompletnu trasu", rekao je predstavnik kompanije "Leitner" za Zapadni Balkan i vlasnik kompanije "Furlani" Franc Furlani.

Foto: B92.net/S.V.

Prva linija, odnosno početna stanica, biće u Pribojskoj banji do međustanice koja se nalazi na rubu kanjona. Ona će biti dugačka šest kilometara i četiristo metara, sa visinskom razlikom od oko 500 metara. Brzinom od sedam metara u sekundi vožnja bi trajala oko 15 minuta. Predviđeno je da na ovoj trasi bude 30 stubova i 34 kabine sa deset mesta, kapaciteta oko 600 osoba po satu.

Druga linija biće najteži deo ove trase jer prelazi preko kanjona. Trasa je dužine oko 2,2 kilometra, međutim zbog reljefnog položaja na ovom delu neće biti stubova, već samo žice.

Takođe, na drugoj liniji će biti samo jedna kabina sa kapacitetom od 100 osoba. Zbog težine prelaza upotrebiće se posebna tehnologija, takozvani "hiper track". Kabina će biti postavljena na dva noseća i jednom vučnom užetu, a prelazak preko kanjona trajaće oko četiri minuta.

"Za spašavanje postojaće poseban sistem koji će omogućiti da se kabina vrati na jednu ili drugu stanicu. Spašavanje na 400 metara bi bilo dosta teško i zato ćemo koristiti posebnu tehnologiju", objasnio je Furlani.

Treća linija biće dugačka pet kilometara i kretaće iz ruba kanjona do Zlatibora. Na ovom delu trase biće 28 kabina i 25 stubova i vreme trajanja vožnje biće oko 12 minuta. Vremenski, i u najgorem slučaju sa svim čekanjima na međustanicama, celokupna vožnja ne bi trebalo da traje više od oko sat i 15 minuta.

Četiri elementa na vrhu Tornika

Foto: B92.net/S.V.

Na vrhu Tornika, gde se nalazi poslednja stanica Gold gondole, planira se izgradnja četiri različita objekta.

"Suština ovog projekta je potenciranje svih elemenata koji postoje u prirodi, a u stvari smo ih preveli u četiri elementa – vatra, zemlja, vazduh i voda, odnosno četiri ključne tačke koje se nalaze naTorniku", rekla je dr Snežana Vesnić, docentkinja Arhitektonskog fakulteta i autorka projekta.

Na samom vrhu planira se izgradnja više tornjeva koji su specifično projektovani u toranj visok 139 metara. Kako je rečeno, ovaj toranj će postati najprepoznatljiviji toranj ovakvog tipa u svetu.

Foto: B92.net/S.V.

Na prvom nivou biće prodavnice i ugostiteljski objekti, a nakon toga nalaziće se otvorena terasa i vidikovac koji je otvoren sa pogledom na "sve strane".

Posetiocima će biti omogućen ulazak u Kulu koja će raditi u svim periodima tokom dana i godine, a posedovaće dve kapsule koje će omogućiti da se posetioci popnu do zatvorenog vidikovca i platforme koja će biti u zoni od 60 do 75 metara visine. Takođe, u Kuli se planira i poslovni deo i administrativni centar za Gold gondolu, kao i konferencijski deo.

Foto: B92.net/S.V.

"Kao što je poznato, Zlatibor je specifična vazdušna banja i ima fantastične biljne i životinjske vrste. Ideja elementa vazduha interpretirana je u jedan paviljon koji ima ideju da simulira prolazak ptica, let ptica", rekla je Vesnić.

U paviljonu će biti postavljene dugačke rampe koje su prilagođene biciklistima, osobama sa posebnim potrebama, kao i za pešake. Posetioci će imati priliku da prođu kroz šumu Zlatibora do najviše tačke od 1.496metara.

Foto: B92.net/S.V.

Što se tiče elementa vode, razviće se na mestu postojećeg vizitorskog centra. Vizitorski centar postaće savremeni ugostiteljski centar koji će posedovati otvoreni i zatvoreni bazen, kao i spa centar.

"Ideja je bila da se ne takne prirodno bogatstvo Zlatibora, birali smo sve pozicije da se nijedno drvo ne pomeri", rekla je Snežana Vesnić.

Foto: B92.net/S.V.

Element zemlje biće na mestu gde se pruža pogled na sasvim drugu stranu Zlatibora, a tu je trenutno prazan prostor. U planu je izgradnja velikog amfiteatra koji će biti prilagođen tektonici samih stena. Amfiteatar će služiti tokom leta za scenska izvođenja, dok će tokom zime postati skejt park ili park za ekstremne sportove.

Foto: B92.net/S.V.

Postojaće i peti element, Park umetnosti, koji će pratiti paviljoni duž trase Gold gondole. Ideja je da se prikažu umetničke slike na nizu platformi koje će posetioci videti prilikom šetnje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.