Izvor: Promo

Na samo 17 kilometara od centra Beograda nalazi se Avala, omiljeno izletište za rekreaciju, zabavu i druženje mnogih Beograđana, ali i onih koji su u prolazu.

Avala je, sasvim sigurno, postala jedna od obaveznih tačaka na turističkoj mapi, i to zahvaljujući njenim prirodnim lepotama, ali i pešačkim stazama u kojima mnogi posetioci ove planine uživaju.

Za sve one koji nisu upoznati, Avala predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava.

Najviši vrh Avale je Žrnov, sa 511 metara nadmorske visine.

Avala je, sada već davne 2007. godine, proglašena zaštićenim prirodnim dobrom. Ukupna površina zaštićene teritorije iznosi 489 hektara.

Koliko je ova planina bitna uvideo je i knez Miloš 1859. godine, kada je doneo odluku da se planina Avala zagradi i zaštiti, a 1936. godine, ona je proglašena nacionalnim parkom.

Promo/ Andrej Nihil

Narodna skupština menja odluku 1946. godine i proglašava Avalu za dobro od opšteg značaja.
Na zaštićenom području ove planine postoji oko 600 biljnih vrsta. Može se pronaći dosta lekovitog bilja, a pojedine vrste predstavljaju prave prirodne retkosti. Interesantno je i to da najveći deo planine, oko 70 odsto, čine zelene površine.

Međutim, nisu samo zelene površine ono što krasi Avalu, Tu su i brojne znamenitosti koje daju poseban pečat ovoj planini.


Znamenitosti Avale


Ukoliko dođete na Avalu, ne možete a da ne obiđete Avalski Toranj, koji predstavlja najvišu građevinu ovog tipa na Balkanu.

Avalski Toranj je visok 204,8 metara. Upravo vam on pruža pogled na veliki deo Srbije.
Pored Avalskog Tornja, na Avali se nalazi i spomenik neznanom junaku i to na samom vrhu planine, na mestu gde se nekada nalazio stari grad Žrnov.

Do spomenika se dolazi kroz aleju okruženu zelenilom. Spomenik je izgrađen u formi grčkog hrama. U podzemnoj prostoriji se nalaze posmrtni ostaci nepoznatog vojnika. Na ulazu su monumentalni stubovi u vidu ženskih figura u narodnim nošnjama. Skulpture simbolizuju majke vojnika i ujedinjene narode Kraljevine Jugoslavije.

Promo/ Predrag Despotović

Još jedna od znamenitosti koju možete videti kada posetite Avalu je spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji je podignut 1965. godine.

Posvećen je članovima sovjetske vojne delegacije koja je poginula u avionskoj nesreći na Avali 19. oktobra 1964. godine, kada je avion udario u vrh planine.

Ipak, tu nije kraj brojnim aktivnostima koje vam Avala nudi.

Pored već navedenih lokacija, možete obići i najpoznatije veštačko jezero Trešnja koje se nalazi na putu od Avale ka Ralji. Iako nema sadržaja, ovde je voda čista i pogodna za kupanje.

Na savim drugoj strani nalazi se jezero Bela reka, pored naselja Ripanj. Ovde je plivanje zabranjeno, ali vam ovaj deo nudi dosta prostora za odmor i uživanje.

S obzirom na to da, ukoliko želite da obiđete sve, morate da pešačite, nije na odmet da se osvrnemo i na ove aktivnosti, koje su savršene tokom posete Avali.

Pešačke ture na Avali

Možete izabrati neku od ponuđenih pešačkih tura, tokom kojih ćete imati prilike da uživate u najlepšem pogledu na Avalu.

Naime, na pešačkoj turi u dužini od 16 km od ripanjskog zaseoka Bela reka, preko Pinosave, do planinarskog doma “Čarapićev brest” uživaćete u čistom vazduhu, mirisu i zvucima prirode.

Promo/ Aleksandar Matić

Ovo je jedna od pešačkih staza, kojom možete krenuti i obići ono što vas zanima.

Pored ove pešačke staze, možete krenuti put sledećih pešačkih staza:

 • Avala, staza 1
 • Avala, staza 2
 • Avala, staza 3
 • Avala, staza 4
 • Avala, staza 5
 • Avala, staza 6
 • Avala, staza 7

Svaka od njih razlikuje se po težini i dužini, a tokom pešačenja ovim stazama možete obići brojne značajne lokalitete među kojima i:

 • Česmu Sakinac
 • Drveni spomenik Vasi Čarapiću
 • Spomenik Vasi Čarapiću
 • Planinarski dom "Čarapićev brest"
 • Vidikovac: vrh Avale
 • 3 česme vode za piće

Ukoliko želite da saznate koje još aktivnosti možete imati na Avali, kao i šta sve možete obići tokom jednodnevnog izleta, tu je Turističko informativni centar TOS-a, koji se nalazi u podnožju Avalskog tornja.

Turističko informativni centar TOS će vas uputiti u sve detalje koji će vam ulepšati uživanje u omiljenom izletištu mnogih.

Podeli: