Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ

Autor: {"id":628469,"id_news":1709011,"name":"","surname":"B. Gigovi\u00e6 Grubi\u00e6"}

Iako se bar još desetak dana neće znati da li će građani Srbije u avgustu moći da letuju u Grčkoj, poslednjih dana sve je veći pritisak hotelijera i svih ugostitelja u drevnoj zemlji Helade da se našim državljanima omogući ulazak uz negativan test na koronavirus.

To je za B92.net potvrdila Ana Nikolić, koja već godinama živi i radi u turizmu na grčkom ostrvu Tasos. Ona je navela da su hotelijeri i ugostitelji poslali apel ministru turizma Teoharisu. Naime, grčka vlada odlučila je da se granice njene zemlje zatvore za srpske državljane zbog pogoršanja situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa.

"Vlasnici hotela su razočarani. Nisu očekivali da se granice zatvore. Mnogi od njih se oslanjaju samo na srpsko tržište i otvorili su hotele samo zbog naših turista. Sever Grčke gde najviše letuju naši ima i najviše problema. Od očekivanih 50 odsto popunjenosti ove godine, hoteli su spali na nekih 20 odsto", navela je Nikolić za B92.net.

Kaže i da je sve manje Rumuna zbog obaveznog testiranja, a da li će se za naše građane otvoriti granice, kako navodi, zavisi samo od epidemiološke situacije u Srbiji.

"Predsednik udruženja hotelijera se trudi da izdejstvuje da se bar otvore granice za naše pod uslovom da imaju negativan test (testiranje svih nezavisno kojim prevoznim sredstvom dolaze), mada je i to upitno da li će dozvoliti. Trenutno na jedinoj otvorenoj granici Promahonas mogu da uđu samo turisti iz EU i to sa negativnim testom, pa se čak i tako i dalje vrši nasumično testiranje", objasnila je.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Maugli

U zahtevu je takođe navedeno da je Udruženje predložilo svojim članovima da snose 50 odsto troškova testova svojih gostiju ukoliko su rezultati negativni. Takođe, predložena je i subvencija naziva "covid bonus".

U zahtevu se navodi da je razlog istog činjenica da su u hodu menjane odluke koje su samo pogoršale i onako lošu situaciju u turizmu za koju se niko nije spremio, odnosno očekujući da će bar turisti iz obližnjih zemalja doći mnogi hotelijeri su otvorili i uložili mnogo novca kako bi ispunili sve protokole koji su od njih traženi, navela je naša sagovornica.

Posebno se, dodaje, ističe da je ovo poziv za "opstanak kako hotela, tako i mnogobrojnih zaposlenih, jer svakako više niko ne očekuje da ima zaradu".

Navela je i da su odluku o otvaranju granica 15. jula željno iščekivali ugostitelji sa Halkidikija, sa Tasosa, iz Olimpske i Solunske regije, ali i Sa Lefkade i Epira, te da neotvaranje granica povlači masovna otkazivanja za drugu polovinu jula, a nada da će bar deo sezone biti spasen polako se gasi.

"Udruženja hotelijera sa svih pomenutih destinacija slala su zahteve i molbe grčkoj vladi da otvori granice makar uz obavezno testiranje, ali čini se da interes ovih ljudi niko ne uzima u obzir prilikom donošenja odluka. Dok čitave delegacije, zajedno sa premijerom, dočekuju prve čarter letove iz zapadnih zemalja, najavljujući uspešnu turističku sezonu, svojim neobjašnjivim odlukama u vezi sa otvaranjem i zatvaranjem kopnenih granica uspeli su da potopuno uguše turizam na severu Grčke", navela je ona, te dodala da vlasnici smeštaja, restorana, kafića, turističkih agencija, na hiljade sezonskih radnika ostaju bez ikakvih primanja.

Različite teorije

Ukazuje da postoje različite teorije u vezi sa tim zašto se grčka vlada ponaša tako kako se ponaša.

Ilustracija/Foto:Arsty. /depositphotos

"Jedna od teorija jeste da su zbog pritiska zapadnih zemalja u obavezi da otvore granice prema njima, što znači da će uvezenih slučajeva zaraze sigurno biti, pa je zatvaranje kopnenih granica jedan od načina da se taj broj smanji i drži pod kontrolom. Druga teorija jeste da je Grčkoj vladi važno da spasi turizam na najznačajnijim turističkim destinacijama, poput Krita, Rodosa, Sporada, pa su sve troškove oko evnetulanih zaraženih turista preusmerili na turiste koji će upravo ove destinacije posetiti", objasnila je Nikolić, te dodala:

"S obzirom na to da grčka vlada pokriva sve troškove lečenja zaraženih turista, ali i na hiljade testiranja, zatvaranje kopnenih granica i gušenje turizma na severu značajno smanjuje troškove i daje veći prostor da se zaraženi turisti koji letuju na bitnijim destinacijama stave pod nadzor".

Ovo su, kako je navela, samo neka od mogućih objašnjenja, te podvukla da su građani Srbije samo kolateralna šteta, "ali ne toliko koliko grčki narod iz naših omiljenih letovališta".

"Odluke grčke vlade su pogubne za turizam na severu. Zato, pokušajte da razumete u koliko nepovoljnom položaju se vaši domaćini trenutno nalaze i da nezadovoljstvo ne usmeravate ka njima", objašnjava Nikolić, koja zajedno sa svojim timom mesecima obaveštava ljude o situaciji u ovoj zemlji na društvenoj mreži Fejsbuk.

Nisu "prodali" srpske turiste

Poručuje da je bilo dosta dezinformacija da su Grci "prodali srpske turiste zbog Nemaca", te istakla da grčki ugostitelji vole srpske turiste, uče srpski jezik, vraćaju depozite, ne podržavaju odluke i nemar grčkih vlasti.

Ilustracija/Foto: Depositphotos/Daydream

"Zajedno sa nama strepe da li će se granice otvoriti i ne. U svim ovim problemima i sa virusom i sa granicama i merama smo svi zajedno, običan narod. Sve odluke i greške prave političari", ukazala je ona.

Kaže i da su svi saglasni sa tim da Grčka treba da preduzme sve odgovarajuće mere kako bi sprečila da se virus proširi zemljom, ali da je kritika upućena na način na koji to rade.

"Međutim, nismo pisali kako lokalno stanovništvo doživljava sve što se dešava poslednjih mesec dana.
Pišemo samo o situaciji u severnoj Grčkoj jer se tu krećemo, tu radimo i poznajemo ljude.
Voleli bismo samo da se ne ljutite na grčki narod, jer oni nemaju nikakve veze sa odlukama grčke vlade", poručila je ona

Kaže i da na severu Grčke postoje smeštajni objekti koji su imali isključivo srpske turiste i onda kada je bilo jasno da ove godine srpskih turista gotovo da i neće biti, na društvenim mrežama su se mogli videti statusi tipa: "Laku noć", "Kraj sezone", "Zima počinje danas", "Teška zima je pred nama" i slično.

"Među vlasnicima smeštajnih objekata postoje oni kojima je izdavanje apartmana jedini izvor prihoda. Neki vlasnici koji bukvalno žive tokom čitave godine od toga što zarade samo tokom leta su znali da nam kažu: 'Bolje da se zarazimo nego da umremo od gladi'. Naravno, ne možemo reći da ima do te mere ugroženih vlasnika, ali da će im propala sezona znatno narušiti kvalitet života to je definitivno", objasnila je naša sagovornica.

Ima, dodaje, i mnogo vlasnika koji su u kreditima ili su započeli izgradnju smeštaja, potrošili veliki novac pa i vaše depozite na renoviranje, a od sezone su očekivali mnogo, jer je sve do kraja februara izgledalo je kao da će ove godine Grčka oboriti sve rekorde posećenosti...

"Vlasnici smeštaja i drugi ugostitelji su ljuti na grčku vladu, ljuti na to kako sprovode mere, ljuti zbog nehajnog odnosa prema turizmu na severu Grčke, smatraju da postoji 'rasistički' stav juga prema severnoj Grčkoj, da su žrtvovali sever zarad turizma na jugu", navodi Nikolić i zaključuje:

"Sezona je mnogo lošija nego što se očekivala i sada se ičšekuje avgust da vidimo da li će išta biti od sezone ili je definitivno potpuno propala i za hotelijere i turističke agencije".

B. Gigović Grubić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.