Izvor: B92

Na kineskim tropskim ostrvima Hajnan nalazi se barem pet rizortova koji poseduju „barove“ u kojima kockari polažu svoj novac, a u slučaju dobitka osvajaju poene koje mogu trošiti u lokalnim prodavnicama, restoranima i hotelima. Vlasnici hotela su uveliko počeli da naručuju stolove za igre, te prave nacrte kako bi se sale pretvorile u kockarnice.

Iako je svuda van Makaoa zabranjeno kockanje, svi se klade da će Hajnan uspeti da odobrovolji kinesku vladu da u slučaju ove provincije južno od Pekinga popusti. Pitate se zašto? Pa, zato što Hajnan tek treba da doživi slavu drugih egzotičnih destinacija.

Veliko je pitanje da li će vlasti potpisati projekat kazina “bez keša“. Štaviše, u medijima se ne priča o tome, ali je zanimljivo da pojedini stanovnici Hajnana tvrde da je otvaranje kazina u potpunosti u skladu sa zakonom koji je za namene ovog ostrva promenjen.

Igre na sreću bi trebalo da poboljšaju turizam Hajnana, dok će se u isto vreme izbeći pranje para i odliv kapitala zbog metode bodovanja. Ako bi vlasti i obelodanile svoju podršku ovakvim projektima, investitori bi se sa Makaoa i Filipina fokusirali na kinesku populaciju, a procenjuje se da bi se to moglo dogoditi već za pet do deset godina.

foto: thinkstock

Inače, Hajnan je najmanja kineska provincija sačinjena od nekoliko egzotičnih ostrva koja su nekada bila utočište za političke prognanike i kriminalce. Nalazi se na najjužnijoj tački Kine. Srećom, još nije stekao zasluženu popularnost, pa boravak na njemu ne uključuje borbu sa hordama turista.

Ovo tropsko ostrvo sa bujnim kišnim šumama i termalnim izvorima nešto je što ne biste očekivali u ovom delu sveta. Na Hajnanu možete plivati, surfovati, igrati golf, uživati u kupanju u termalnim izvorima, kampovati u šumi ili se čak voziti žičarom nad zelenim šumskim beskrajem.

foto: thinkstock

Najbolje vreme da posetite Hajnan je u novembru, kada je tamo toplo, ali ne previše. Danas Kinezi odlaze tamo zbog koristi od svežeg vazduha i blage klime. Na ostrvu ima 34 termalna izvora, a čak 61 odsto njegove površine čini tropska prašuma. Sveže voće i riba su osnova ishrane stanovnika ovog ostrva, a u gradu Sanja možete naći najrazličitije restorane koji bi se dopali i najvećim sladokuscima.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.