Bliže se uskršnji i prvomajski praznici, a mnogi još uvek nisu odlučili gde će ih provesti.

Ukoliko niste raspoloženi za duga putovanja u inostranstvo, za vas imamo nekoliko ideja za izlete ili kraća putovanja po Srbiji.

Od idealnih destinacija za pešačenje, mesta sa istorijskim znamenitostima pa sve do uživanja na planinama i u banjama, izdvajamo osam savršenih predloga za kratka putovanja po Srbiji.

Fruška gora

Fruška gora je uvek dobar izbor za kratko putovanje. Često možete da čujete da je nazivaju "srpska Sveta gora" zbog čak 17 manastira koji se nalaze na ovoj planini.

Većina manastira podignuta je kao zadužbina srpskih vladarskih porodica, a najpoznatiji su: Vrdnik, Velika Remeta, Grgeteg, Krušedol, Novo Hopovo, Fenek, ali tu su i Beočin, Bešenovo, Đipša, Jazak i drugi.

Pored manastira, tu su i brojne prirodne lepote, jezera i šume, ali i utvrđenja poput Petrovaradinske tvrđave i Vrdničke kule.

Shutterstock/Lenar Musin

Oplenac

Na Oplencu, brdu nadomak Topole, možete da provedete jedan savršen prolećni vikend. Na Oplencu se nalazi Crkva Svetog Đorđa, kao i mauzolej dinastije Karađorđević koju je kao svoju zadužbinu podigao kralj Petar I Karađorđević.

Shutterstock/Wirestock Creators
 
Pored ovih znamenitosti, na Oplencu se nalaze i vinogradi i vinarija koji će upotpuniti vaš obilazak ovom znamenitom mestu.
 
 
Shutterstock/Snezana Vasiljevic

Zagajička brda

Za one koji vole pešačke ture, preporučujemo Zagajička brda na obodu Delibatske peščare koja je najbolje obići baš u ovo doba godine.

Zagajička brda su veoma specifičnog izgleda, a podsećaju na loptaste bregove. To su zapravo peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, a predstavljaju jedan od poslednjih sačuvanih stepskih predela u Vojvodini.

Zagajička brda su, stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi, a tu žive i druge zaštićene vrste.

Shutterstock/Jela2323

Kosmaj

Još jedan predlog za pešačku turu je svakako planina Kosmaj. Na ovoj planini nadomak Beograda možete da uživate u prirodi, ali i da se opustite u Selters banji u njenom podnožju.

Shutterstock/Nenad Nedomacki

 

Vinogradi

U Srbiji se nalaze brojni vinogradi, kako na severu zemlje, u Vojvodini, tako i na jugu. Zato vam predlažemo da se uputite na jednu vinsku turu tokom predstojećih praznika, ukoliko još niste odlučili na koju destinaciju da se uputite.

Shutterstock/BalkansCat

Banje

Pored vinograda, Srbija obiluje i banjama među kojima su najpoznatije Vrnjačka banja, Sokobanja, Banja Vrujci i brojne druge.

Shutterstock/Pedal to the Stock

 

Zasavica

Za one koji su zainteresovani za outdoor turizam preporučujemo Specijalan rezervat prirode Zasavica koji predstavlja prirodno dobro I kategorije.

Rezervat se prostire u severnoj Mačvi, a u pitanju je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara uz rečicu Zasavicu.

Zasavica je stanište više stotina ptica, životinja i riba.

Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce sa više ležajeva, a u njoj se održavaju kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Shutterstock/Cirkovic Milos

Vinča

Ljubiteljima istorije predlažemo posetu Vinči u kojoj se nalazi važno arheološko nalazište.

Vinčanska kultura prostirala se oko 4000. godine pre naše ere, a njena pojedina naselja premašila su veličinom i brojem stanovnika sva istovremena neolitska naselja i prve gradove u Mesopotamiji, Egeji i Egiptu.

Pored arheološkog nalazišta, u Vinči možete onići i manastir Vavedenje iz 15. veka.

Shutterstock/VikaArc32

Podeli: