Na jugu Srbije, na obroncima Kopaonika, nalazi se jedna od najposećenijih banja u zemlji.

Lukovska banja se nalazi na pogodnoj nadmorskoj visini, a odlikuje je bujna priroda, zbog čega je idelno mesto za odmor, opuštanje, ali i za rekreaciju i oporavak.

Ovu banju je prethodne godine posetilo čak 189.000 turista, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Lukovska banja se smatra jednom od najbogatijih banja u zemlji po broju izvora termomineralnih voda čija je temperatura između 59 i 69 stepeni.

Posećivali je stari Rimljani i kralj Milutin

Još su stari Rimljani koristili blagodeti vode Lukovske banje, a o tome svedoče ostaci otkriveni u gornjem delu banjskog naselja.

I kralj Milutin je boravio u Lukovskoj banji. Danas se tamo nalaze ostaci kupatila koje je koristio, a upotrebljava se i autentična izvorska voda čija je temperatura između 42 i 44 stepena.

Prema narodnom predanju, kralj je često boravio na ovoj lokaciji zvog izvanrednih uslova za lov.

Posle oslobođenja od Turaka 1878. godine u banji je uređen jedan bazen koji je korišćen za kupanje i lečenje bolesnika. Prvo kupatilo od dasaka napravljeno je oko 1900. godine, a prvo savremenije, s muškim i ženskim bazenom, izgrađeno je 1948. godine.

Dostupni raznovrsni tretmani

U Lukovskoj banji dostupne su brojne terapije koje pomažu u oporavku, poput hidroterapije, klimatorijuma, peloidoterapije, ultrazvučne terapije, elektroterapija, magnetoterapija, fototerapija, kineziterapija, kvantne terapije, kao i brojne masaže.

Klimatorijum je posebno popularan među gostima zbog termalne vode koja spontano izvire iz same zemlje, temperature 40–42°.

Lekovito blato Lukovske banje je neorganskog porekla i dobija se mešanjem s lekovitom vodom, a pomaže u smanjenju bolova, ubrzanju cirkulacije i intenziviranju metaboličkih procesa.

Brojne znamenitosti

Lukovska banja nije poznata samo po svojim zdravstvenih pogodnostima već i po brojnim istorijskim i kulturnim znamenitostima.

U banji se nalaze znamenite crkve poput Crkve Svetog Mine, Crkve Svetog Đorđa i Crkve svetih apostola Petra i Pavla. U vezi s njima kruže brojna zanimljiva predanja.

Najveću pažnju turista privlači Štavska treska, koja predstavlja najbolji vidikovac u čitavom kraju. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i pećinska crkva.

Shutterstock/Aleksandra Antic

Cene u Lukovskoj banji

Cene noćenja za dve osobe kreću se od oko četiri hiljade dinara u privatnim smeštajma.

Kako do banje iz Beograda

Iz Beogada do Lukovske banje potrebno je oko četiri sata vožnje. Pogledajte na mapi kako da najbrže stignete.

Podeli: