Izvor: B92

Srbija može da se pohvali obiljem banjama, koje predstavljaju važnu granu turizma. .

Pored popularne Vrnjačke i Sokobanje, ima još nekoliko destinacija koje vredi posetiti. Kako zbog lekovitih svojstava, tako i zbog prirodnih lepota.

Zato za vas izdvajamo pet najboljih banja u Srbiji, koje će vas sigurno oduševiti.

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja nalazi se na oko 200 kilometara od Beograda, a nudi mnoštvo turističkih atrakcija zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene banje u Srbiji koju posećuju, ne samo domaći turisti već i stranci.

Klima u Vrnjačkoj banji je umereno kontinentalna klima sa uticajem planinske klime.

U njoj se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ).

Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju kao lečilište, a još su Rimljani u periodu od 2. do 4. veka na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru izgradili svoje lečilište AQUAE ORCINAE.

O tome nam svedoče arheološke iskopine, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljen u lekoviti izvor.

Shutterstock/Djordje Petrovic

Sokobanja

Sokobanja se nalazi u centralnom delu istočne Srbije u kotlini reke Moravice na nadmorskoj visini od 400 metara.

Okružena je planinama Ozrenom i Rtnjem, zbog čega se može pohvaliti izuzetno čistim vazduhom.

Obiluje i termomineralnim izvorima, a važi za jednu od najlepših banja u Srbiji.

U njoj možete čuti i zanimljive legende i priče, poput onoj o Lepteriji.

Jedno je sigurno, u Sokobanji vam sigurno neće biti dosadno.

Shutterstock/Pedal to the Stock

Banja Vrujci

Banja Vrujci nalazi podno Maljena i Suvobora, a leži u dolini reke Toplice. Nalazi se na samo 92 kilometra od Beograda, što je čini idealnom destinacijom za kratak predah od gradske vreve.

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice, a najbliži grad je Valjevo.

Nalazi se na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metara, zbog čega važi za jednu od najnižih u našoj zemlji.

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27° C.

Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti i drugih oboljenja.

Selters Banja

Nadomak Beograda, u podnožju planine Kosmaj nalazi se Selters Banja koja je poznata po svojim lekovitim vodama i blagotvornom uticaju na zdravlje ljudi.

Selters Banja predstavlja idealno mesto za sve one koji traže mesto za odmor koje blizu grada, na koje mogu da odu svakog vikenda.

Lekovita svojstva vode u Selters banji poznata su više od 100 godina. Ona mpomaže kod povreda zglobova i mišića, kao i kod oboljenja krvnih sudova i disajnih organa.

Posetioci pored lekovitih tretmana, mogu da uživaju u šetnji, planinarenju, biciklizmu i drugim aktivnostima na otvorenom.

Posebno su popularne šetnje stazama koje vode do obližnjih vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu. U blizini se nalaze i kulturno-istorijski spomenici.

Pačirska banja

U neposrednoj blizini Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, kupalište sa termalnom vodom koje je jedinstveno u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda je obogaćena i mineralima. Sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Ono što posevno izdvaja ovu banju od ostalih jeste jezero neverovatne roza boje.

Podeli: