Veliki prasak ustvari Veliko hlađenje?

Kako je nastao univerzum? Veliki prasak tradicionalno se posmatra kao trenutak kada je beskrajno gust snop energije iznenada eksplodirao šireći se u tri ravni postepeno se hladeći prilikom tog širenja.

Život

Izvor: B92

Subota, 25.08.2012.

18:30

Default images

Međutim, tim fizičara tvrdi da Veliki prasak treba posmatrati kao promenu faze, momenata kada je amorfan i bez forme univerzum, sličan procesu hlađenja tečnosti i njenog pretvaranja u kristale, formirao četvorodimenzionalan svet.

U radu objavljenom ovog meseca, Džejms Kuak i njegove kolege sa Univerziteta u melburnu, tvrde da ova hipoteza može biti proverena traženjem defekata koji bi bili formirani tokom ovog procesa kristalizacije univerzuma.

„Zamislite univerzum koji je tečan. Onda, kako se hladio on se kristalizovao u tri prostorne dimenzije i jednu vremensku. U teoriji, možemo da očekujemo da su se tokom tog procesa stvorile pukotine na sličan način na koji one nastaju kada se voda smrzne“, stoji u njihovoj izjavi.

Ukoliko one postoje, pukotine bi bile uočljive, kažu istraživači, pošto bi se svetlost i druge čestice reflektovale od njih tokom njivhovog putovanja kroz kosmos.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: