Život

Nedelja, 08.04.2012.

20:12

Fudbaleri su pametniji od drugih?

Vrhunski fudbaleri pametniji su od prosečnih ljudi, a najbistriji među njima bolje igraju od svojih saigrača, pokazala je nedavna studija.

Izvor: B92

Default images

Najbolji igrači razmišljaju brže i kreativniji su od onih koji se ne bave sportom, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika objavljeno u žurnalu PloS One.

„Naši podaci pokazuju da neuropsihološki testovi mogu otkriti kapacitet igrača da napreduje u fudbalu“, kažu istraživači. „Ova studija će promeniti način na koji se analiziraju i posmatraju sportovi s loptom i kako će biti birani budući talenti“.

Od ranije se zna da su vrhunski sportisti obično inteligentniji, snažniji i veštiji od ostalih. Najbolji fudbaleri imaju sposobnost da predviđaju tok meča i budu na pravom mestu u pravo vreme.

Istraživanje koje je predvodio Predrag Petrović sa Karolinska instituta u Stokholmu kaže da u tome nema ničeg misterioznog. Naime, inteligencija koja je potrebna za vrhunsko bavljenje sportom mnogo je više od običnog IQ-a.

To je trenutna kreativnost, brzo pronalaženje novih rešenja i brza promena taktike. Petrović i njegove kolege koristili su standardizovane testove kako bi merili izvršne funkcije 31 muškarca i 26 žena koji se bave fudbalom.

Ispitanici su angažovani iz 26 timova švedske Allsvenskan lige i još pet prvoligaških timova. Igrači iz obe grupe pokazali su daleko bolje rezultate od osoba koje se ne bave sportom, a Allsvenskan fudbaleri rangirani su u prvih pet odsto ukupne populacije.

Oni su takođe nadmašili i svoje kolege iz prve lige. Istraživači su zatim pratili kako najinteligentniji među njima igraju i koliko golova daju. Ispostavilo se da su između 2008. i 2010. godine najpametniji igrači imali najbolji učinak, čak i onda kada su naučnici u obzir uzeli godine i poziciju.

Otkrića upućuju da budući fudbaleri mogu biti prepoznati veoma rano uz pomoć adekvatnih testova inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: