Čačak po pečenju, Pazar po farmerkama, Pančevo po lošim vozačima: Po čemu je vaš grad poznat?

Na društvenoj mreži Redit, povela se diskusija o tome po čemu su poznati srpski gradovi.

Život

Izvor: Jelena Jankoviæ

Petak, 02.12.2022.

16:28

Čačak po pečenju, Pazar po farmerkama, Pančevo po lošim vozačima: Po čemu je vaš grad poznat?
Foto: Danijel Milutinovic e-stock

Inicijalni post, sadržao je nekolicinu asocijacija na pojedine srpske gradove. Tako je Čačak opisan kao prestonica pečenja, ali i košarke, Užice kao kolevka komplet - lepinja, a Novi Pazar kao grad mantija i farmerki.

Asocijacija na Pančevo su loši vozači, za Šabac važi da je meka krađe i polovnih automobila, dok je Bor poznat po rudniku i hambureku (pljeskavici u korama, za neupućene).

Za Novi Sad, reditovci tvrde da je evropska prestonica homoseksualaca, mi bi dodali kulture, a da ljubaznost nije gej. Zatim je tu i Zaječar za koji kažu da je grad bicikla, piva i rumunske robe.

Valjevo asocira na prevaru, Arilje na pamuk i Ivanjica na maline.

Stereotip vezan za Suboticu je jeziv i tiče se depresije i samoubistava, dok se Bečej smatra mestom gde prvo naučiš da plivaš, pa da hodaš.

U Ćupriji, tvrde na Redditu, žive agresivci, u Pirotu cicije i škrtice.

Leskovac je sinonim za roštilj i paprika, a u "Vranje nema laganje", ali nema ni svih, u srpskom jeziku poznatih padeža.

Kragujevac se tužnih devedesetih "okitio" nazivom "dolina gladi, a Niš se proslavio po temperamentu, humoru i kafanama koje se retko kad zatvaraju.

Zanimljivo, Beograd, da li zbog veličine ili progresivnog povećavanja broja stanovnika nije uspeo da sačuva nijedan stereotip o sebi, osim onog da su mu građani "nadobudni" u čemu su se mnogi učesnici ove diskusije složili.

Pišite nam u komentarima o vašim asocijacijama i impresijama vezanim za srpske gradove, kao i koji stereotipi važe za onaj iz kog vi dolazite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

322 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: