Život

Petak, 18.02.2022.

15:28

Najteži slučaj u Srbiji: Majka na samrti i troje dece žive u blatu i smeću

Humanitarna organizacija “28. jun” već je isporučila prvu pomoć porodici Arsenijević iz sela Pepeljevac, ali je sledeći korak ozbiljniji – preseljenje u privremeni smeštaj i izgradnja nove kuće.

Izvor: B92

Najteži slučaj u Srbiji: Majka na samrti i troje dece žive u blatu i smeću
Foto: 28. jun

“Organizovati pomoć za porodicu Arsenijević u 72 h nije bilo nimalo lako, ali nas je vodila jaka želja da im olakšamo život, međutim ono što nas je zateklo tamo učinilo je da sav naš trud i dobra volja izgledaju minorno”, kaže Tamara Stojković iz humanitarne organizacije “28. jun”. Ona je sa još nekoliko aktivista ove organizacije bila prva koja je stigla u selo Pepeljevac do trošne kuće od blata u kojoj porodica Arsenijević živi pod krovom koji prokišnjava, bez struje, grejanja i prozora.

“Majku trojice sinova Živadinku zatekli smo u krevetu, nepomičnu od bolova koje joj zadaje najopakija bolest”, priča Tamara. “Njen bol u očima i vapaj za zbrinjavanje svoje porodice sledio nam je srca, a ona se opet potrudila da nas ugosti i uteši rečima zahvalnosti.”

Živadinka (50) ima kancer u završnoj fazi i od letos ne može da ustane iz kreveta, a sledi joj i odlazak u bolnicu; ali ona najviše strepi za svoju decu. Sinovi Nikola (30) i Srećko (25) se trude da zarade nešto, ali njihovi prihodi jedva uspevaju da pokriju osnovne životne namirnice. Najmlađi sin Slađan (17) je dete sa posebnim potrebama i hitno mu je potrebna posebna nega.⁣ Sa njima u kući živi i Živadinkin rođeni brat.

“Slađan je dobar i poslušan dečak koji, iako možda ne razume u potpunosti svet oko sebe, odlično oseća patnju svoje majke i neprestano nam govori da će to brzo proći i da će Živadinka opet biti ona njegova pokretna mama”, prepričava Tamara ono čemu je posvedočila kada je dostavljala hranu, sanitarije, toplu odeću i lekove za Živadinku. Kaže da ju je njihova zahvalnost rasplakala.

Ono što Živadinkin sin Srećko ističe da bi im najviše značilo jeste pomoć da se kuća sredi. U kući nema vode, ni kupatila, svi predmeti su u stanju raspadanja. Česma je ispred kuće, nužnika nema. “Znali bi i mi malo da pomognemo majstorima, ima još meštana koji bi došli da nam pomognu”, rekao je Srećko volonterima humanitarne organizacije "28. jun".

Izboriti se za hleb i preživljavanje za Živadinku nije bilo lako ni dok joj je muž bio živi, s obzirom na to da ih je njen pokojni suprug zlostavljao. Nikola i Srećko su prethodnih godina nekako i uspevali da prežive i skupe novac za hranu, ali kuću nikako ne mogu sami da obnove.⁣ “Sledeći korak predstavlja već izazov, za koji nam je potrebna vaša pomoć – hitno preseljenje u privremeni smeštaj dok se ne pronađe trajno rešenje”, kaže Filip Filipi iz humanitarne organizacije 28. jun. “Za 10 godina postojanja naše organizacije, nikada nismo imali hitniji i tužniji slučaj u našem humanitarnom radu.”

Pomozimo Arsenijevićima!

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: https://www.paypal.me/28jun

Uplatom platnim karticama putem linka: https://28jun.org/donate

Uplatom Facebook Fundraiser putem linka: https://www.facebook.com/donate/243671427959561/

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1 i pošaljimo SMS na 1733

Uplatom na dinarski račun: 265-1110310003427-97

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: