Život

Ponedeljak, 13.03.2017.

18:59

Dragan Ilić - umetnik koji stvara uz pomoć robota

Rad umetnika Dragana Ilića, koji zadire u sferu robotike i pravi je primer spleta umetnosti, nauke i novih tehnologija, bio je jedan od najatraktivnijih elemenata na festivalu Ars elektronika u Lincu.

Izvor: B92

Dragan Ilić - umetnik koji stvara uz pomoć robota
Foto: YouTube Screenshot

Ilić, koji sarađuje sa Centrom za promociju nauke, poseduje izvanrednu zbirku savremene umetnosti i eksperimentalni studio u Ritopeku, kraj Beograda.

Na festivalu Ars elektronika u Lincu, Ilić se predstavio projektom Roboaction(s) A1K1, koji prikazuje postmedijsku umetničku praksu u okviru koje kombinuje crtež, pokret, zvuk i video, a podrazumeva desetominutni performans/gestualnu akciju sa visokotehnološkim robotom Kuka K210+DI.

Uz rotiranje tela, koje umetniku obezbeđuje robot, Ilić koristi specijalno konstruisanu napravu sastavljenu od nizova olovaka ili četki. Umetnik izvodi dinamične, monumentalne crteže na papiru ili platnu, praveći tonske i video zapise svojih umetničkih akcija. Ilićev performans idejno je zasnovan na futurističkoj zamisli o postizanju interakcije tela i mašine, stvaranju multifunkcionalne mobilnosti i ostvarivanju hibridnog tela, odnosno androida.

Novi umetnički prostor u Ritopeku nadomak Beograda, koji je Ilić pokrenuo 2007. godine, zamišljen je kao prostor namenjen podršci radikalnim eksperimentima u oblasti savremene umetnosti. „Cela moja umetnička filozofija potiče od toga da se mi umetnici mučimo s prirodom. Ne verujem toliko prirodi koliko verujem da će inteligencija kad-tad uzeti prirodu pod svoje i početi da je kontroliše“, kaže Ilić.

Tokom izložbe Art & Science, koju Centar za promociju nauke otvara u Kulturnom centru Beograda, 27. aprila, i koja će se odvijati na više lokacija sve do kraja maja, gostujući umetnici, a moguće i šira publika, biće u prilici da posete umetnički prostor u Ritopeku i učestvuju u performansu Dragana Ilića.

Izvor: Elementarium.cpn.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: