Beogradske priče: "Ružne" televizore držali pod ključem

Vlasnici prvih TV aparata smatrali su ove naprave toliko ružnim da su ih zaključavali u naročite ormare kako ne bi kvarili izgled dnevne sobe, pišu Večernje novosti.

Život

Izvor: Zoran Nikoliæ

Petak, 27.11.2015.

14:40

Default images
Foto: Thinkstock

Televiyijski prijemnik bio je najneugledniji komad nameštaja u doba kada se prvi put pojavio. Iako je stvar prestiža bila imati kućni TV, vlasnici ga nisu smatrali lepotanom koji bi krasio dnevnu sobu.

Naprotiv.

- U to vreme su postojale posebne vitrine u kojima su stajali televizori - kaže Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike. - One su mogle da se zatvore i zaključaju kada gledalac prestane da posmatra program. Sa ove vremenske distance gledano, razlog tome vrlo je neobičan: prvi korisnici su do te mere smatrali ovu napravu ružnom, tvrdeći da im kvari izgled dnevne sobe, da bi ga obavezno zatvarali i zaključavali, kako bi očuvali lep ambijent toplog doma.

Naš domaćin pokazuje na eksponate koji su istovremeno smatrali razlogom za ponos, ali i ružnim tehnološkim čudom.

Pred nama su dva TV aparata, jedan iz 1959, a drugi iz 1960. godine, i oba imaju svoju priču. To je bilo doba posleratnog progresa kada je TV doživljavan kao vrhunska atrakcija, a prve emisije su Beograđani mogli da gledaju iz izloga radnji i hotela. To je među prvima činio Hotel "Moskva".

Sugrađani onog doba tiskali bi se na Terazijama, kako bi videli čaroliju u crno-beloj tehnici. Da ne zaboravimo, kolorni TV aparati stižu tek decenijama kasnije, a ovi, prvi, imali su ekran sa samo jednim programom, a i on je bio crno-beli.

Početkom sedamdesetih godina državna televizija dobija i Drugi program, a za njega je trebalo ugraditi dodatni senzor u postojeći aparat.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: