Otkriveni tragovi brutalnih sukoba od pre 13.400 godina

Među plemenskim grupama koje su naseljavale istočnu obalu Nila u severnom Sudanu pre oko 13.400 godina, mir nije uvek vladao, što otkrivaju ranjena tela sahranjena na groblju na jednom od najstarijih mesta na svetu.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2021.

11:56

Otkriveni tragovi brutalnih sukoba od pre 13.400 godina
Foto:EPA/ VALENTIN FLAURAUD

Naučnici su u četvrtak rekli da je nova analiza ostataka groblja "Jebel Sahabe", iskopana 1960-ih, pružila novi uvid u ovo praistorijsko krvoproliće, uključujući dokaze da je bilo više nasilnih sukoba, a ne jednog smrtonosnog obračuna, kako se ranije verovalo.

Ostaci skeleta 61. muškarca, žene i dece otkrivaju da na 41 telu postoje tragovi najmanje jedne rane, uglavnom od koplja ili strele. U nekima su otkrivene zaceljene rane, što ukazuje da je osoba preživela tuču.

Njih 16 imalo je i zaceljene i nezaceljene rane, pa se veruje da su preživeli jednu borbu, a u drugoj poginuli. Mikroskopskim pregledom kostiju otkriveni su ostaci kamenog oružja.

Originalna analiza iz 1960-ih identifikovala je samo 20 ljudi sa ranama, a nijedna nije imala zarasle rane. Široko nasilje jednako je pogađalo muškarce i žene, a bilo je i ranjenih četvorogodišnjaka, rekla je paleoantropologinja Izabel Krevekoeur iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja na Univerzitetu u Bordeauku, vodeća autorka studije objavljene u časopisu "Scientific Reports".

"Čini se da je jedno od glavnih smrtonosnih svojstava rezanje i prouzrokovanje gubitka krvi", rekla je Krevekoeur.

Iako se koplja i strele mogu ispaliti iz daljine, postoje i dokazi o bliskoj borbi sa brojnim slučajevima preloma, udaraca podlakticom i slomljenih kostiju ruke.

Sakupljači lovaca u to vreme su živeli u dolini Nila, pre razvoja poljoprivrede. Lovili su sisare poput antilope, ribe i sakupljali biljke i korenje. Njihove grupe su bile male, verovatno do najviše stotinu ljudi.

Iako nije poznato zašto su se borili, borbe su se odvijale u vreme klimatskih promena i prelaska iz sušnog u vlažniji period, sa nizom velikih poplava, koje su mogle da izazovu konkurenciju među suparničkim klanovima za resurse i teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: