Jahjaga proglasila Ritu Oru počasnom ambasadorkom Kosova

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga danas je u Londonu predala pop-pevačici Riti Ori (25) koja je poreklom s Kosova, dekret kojim je proglašena za počasnu ambasadorku.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2015.

21:00

Default images
Foto: Beta / AP

Na svečanosti u Ambasadi Kosova u Londonu, bio je i bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler, sa suprugom, bivši generalni sekretar NATO, lord Džordž Robertson, bivši komandant KFOR-a, general Majkl Džekson.

Jahjaga je rekla da se ova titula daje stranim državljanima i građanima poreklom s Kosova koji su doprineli i doprinose nacionalnom interesu Kosova.

"Mi smo impresionirani Ritom, njenom voljom i talentom. Ona je postala nadahnuće za njen narod. Uz životne teškoće izbeglice, odvojena od njihove kuće, njene porodice, nije gubila nadu. Nije se predala. Tražila je nove mogućnosti, ovde u Velikoj Britaniji, u zemlji koja ju je prigrlila kao da je njena, bez ikakve diskriminacije", rekla je Jahjaga o Ori čija se porodica 1991. doselila iz Prištine u Veliku Britaniju

Obraćajući se britanskim gostima, Jahjaga je rekla da Kosovo danas živi u miru zahvaljući i velikoj pomoći i doprinosu Velike Britanije, a posebno njenoj "odlučnosti da oslobodi Kosovo i verovanja da kosovski narod zaslužuje da bude gospodar svoje sudbine, da Kosovo bude jednako s drugim narodima sveta, koji žele mir", rekla je kosovska predsednica.

"Kosovo je ponosno što ima Veliku Britaniju za prijatelja, partnera i saveznika", zaključila je Jahjaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: