Planeta slična Zemlji "u komšiluku"

Evropski astonomi su registrovali planetu mase približne Zemlji, koja orbitira oko zvezde najbliže Suncu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2012.

09:56

Default images

Ovo otkriće predstavlja revoluciju u lovu na egzoplanete - svetove koji postoje u drugim solarnim sistemima - premda sama planeta nije „druga Zemlja” jer je locirana u užarenoj zoni.

Planeta se nalazi blizu zvezde Alfa Kentauri B, jednog od sistema trostrukih zvezda koji je udaljen 4,3 svetlosne godine od nas, u kosmičkim terminima - takoreći u našem komšiluku.

Do ovog otkrića je došlo posmatranjem malih oscilacija u kretanju zvezde, prouzrokovanih graviratacionim privlačenjem obližnje planete.

Ovaj signal „je majušan ali realan”, kazao je Gzavije Dimisk iz Ženevske opservatorije u Švajcarskoj. „Ovo je izvanredno otkriće koje je našu tehnologiju dovelo do krajnjih granica”.

Tranzitna planeta je uzrokovala da se zvezda kreće napred-nazad u odnosu na Zemlju, manje od dva kilometra na sat. Kretanje detektovano uz pomoć HARPSa, spektografa visoke preciznosti smeštenog u Evropskoj južnoj opservatoriji (European Souther Opservatory / ESO) u La Sili, duboko u pustinji Atakama u Čileu.
Pozicija Alfa Kentauri sistema na nebu (foto: ESO)
Bilo je potrebno na stotine opservacija tokom više od četiri godine da bi se te oscilacije izdvojile od drugih svetlosnih signala.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i pokazuju koliko smo tehnički napredovali u proučavanju egzoplaneta od kada je prva primećena 1995. godine.

Od tada je registrovano preko 750 egzoplaneta, a još 2.300 njih čeka na potvrdu. Nijedna, međutim, nije veličine Zemlje i u naseljivom području kao ova, što će svakako potkrepiti teorije da život može da postoji izvan našeg sveta.

„Godina” na novootkrivenoj planeti oko Alfa Kentauri B traje samo 3,236 dana, što znači da je locirana svega 6 miliona kilometara od svoje zvezde. Međutim, tek se čekaju nova otkrića koja će biti još uzbudljivija, nadaju se astronomi.

„Statistička proučavanja egzoplaneta nagoveštavaju da su planete malih masa najverovatnije formirane u okviru višeplanetarnih sistema”, prenosi Nature. „Tako da postoji velika verovatnoća da druge planete kruže oko Alfa Kentauri B, možda čak i u njenoj zoni gde je moguć život (na udaljenosti koja omogućuje ni pretoplu ni prehladnu temperaturu, već dovoljnu da se održi tečna voda od koje zavisi život).

Alfa Kentauri B i Alfa Kentauri A su dve zvezde slične Suncu. Treća zvezda u njihovom sistemu je hladnija i zove se Proksima Kentauri.

Te zvezde su nam veoma blize u smislu kosmičke udaljenostii s obzirom da je naša galaksija Mlečni put prečnika oko 100.000 svetlosnih godina. Međutim i pored toga mi ne možemo da dopremo do njih pomoću raketne tehnologije kojom trenutno raspolažemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: