Zdravlje

Nedelja, 24.05.2015.

16:45

Kokosov orah: Jedna od najkorisnijih biljaka na svetu

Poreklom iz Malajskog arhipelaga, kokosova palma, nazvana kraljicom biljaka, odomaćila se u ekvatorskom pojasu. Kokosov orah najpre je zdrava i prirodna hrana, a onda i prirodni osvežavajući napitak koji odlično gasi žeđ.

Izvor: Ivan Lesinger

Default images
Foto: Thinkstock

Zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, masti, ulja i vitamina koristan je u ishrani mladih i starijih osoba pa ga nutricionisti nazivaju i superhranom.

Zbog toga što sadrži laurinsku kiselinu, kokosov orah ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo i dobar je za jačanje imuniteta, a kaprilna kiselina u kokosovom orahu pomaže u lečenju kandide.

Kokos je i antidijabetik - reguliše lučenje insulina prirodnim putem, kao i iskorišćavanje glukoze u krvi.

Brašno, mleko i ulje kokosovog oraha koriste se u lečenju: tumora i drugih izraslina, kožnih bolesti kao što su apscesi, opekotine, osipi, svrab, rane, modrice, hematomi, psorijaza, ekcemi, dermatitis pa i ćelavost, respiratornih tegoba – astme, bronhitisa, kašlja, želudačnih i crevnih oboljenja – od poremećaja probave i kolitisa do čira na dvanaestopalačnom crevu.

Proizvodi od kokosovog oraha blagotvornim su se pokazali i u lečenju hemoroida, Kronove bolesti, problema sa jetrom, žučnih tegoba, žutice i drugih komplikacija u vezi s ovim organima.

Vrlo je efikasan kod ženskih bolesti, vezanih za menstrualni ciklus i uopšteno krvarenja, zarazne, venerične bolesti kao što su sifilis i gonoreja, virusne bolesti (AIDS, grip, hepatitis C, herpes, prehlada, SARS), bakterijske bolesti (gingivitis, gonoreja, infekcija grla, pneumonija, čirevi, urinarne infekcije), gljivičnih – kvasnih bolesti – atletskog stopala, gnojne upale nokta, kandide, osipa, crevnih parazita, bolesti prostate, bolesti bubrega i bešike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: