Zdravlje

Četvrtak, 27.11.2014.

22:03

Parkinsonova bolest se može sprečiti vežbanjem?

Redovna umerena telesna aktivnost je u novom istraživanju povezana s manjim rizikom obolevanja od Parkinsonove bolesti.

Izvor: B92

Default images

Parkinsonova bolest može se sprečiti redovnim telesnim aktivnostima, a dovoljna je već i umerena fizička aktivnost da se rizik znatno smanji, pokazalo je istraživanje.

Prema podacima prikupljenima od 43.000 ispitanika praćenih prosečno 12 godina, Parkinsonovu bolest prevenirale su i osobe koje su se najmanje 6 sati nedeljno bavile aktivnostima poput kućnih poslova.

Švedski naučnici sa Karolinska Instituta su izračunali kako su ispitanici iz ove grupe imali prosečno 43% manji rizik za Parkinsonovu bolest.

"Brain: A Journal of Neurology" dodaje kako je uočeno i smanjenje rizika za Parkinsonovu bolest kod osoba čija se fizička aktivnost odnosila na putovanje ka radnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: