Zdravlje

Subota, 22.11.2014.

18:28

Obeležena Nedelja cistične fibroze

Nedelja cistične fibroze u Srbiji danas je obeležena informisanjem stanovništva o ovoj retkoj i za sada neizlečivoj genetskoj bolesti.

Izvor: Tanjug

Default images

Cistična fibroza je najčešća genetska bolest bele rase koja zahvata više organskih sistema, nasleđuje se od zdravih roditelja koji nemaju nikakve manifestacije, a nosioci su jednog obolelog gena, naglasila je doktorka iz Nacionalnog centra za cističnu fibrozu, Nataša Stojnić.

Bolest se najčešće manifestuje već u prvim godinama života, i napada više organa, ali njaviše problema izaziva u plučima, crevima, jetri i pankerasu, kako su objasnili organizatori.

Cilj i ideja nam je da što više, pre svega roditelje i članove porodica obolelih od ove bolesti ohrabrimo da ne treba bežati od bolesti i kriti se, naprotiv treba se boriti, razgovarati i prihvatiti to kako jeste” rekao je predsednik udruženja za pomoć i podršku obolelima od cistične fibroze Srbije, Dragan Đurović.

Sa pravilnom prevencijom možemo da zaustavimo dalji tok bolesti i da poboljšamo život obolelih pacijenata dodao je Đurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: