Zdravlje

Ponedeljak, 04.03.2013.

12:39

Seks leči glavobolju

Iako je glavobolja čuveni ženski izgovor za odbijanje seksa, ubuduće im neće biti od koristi, budući da su naučnici otkrili da vođenje ljubavi može da ublaži bolove u glavi.

Izvor: Daily Mail

Default images

Više od polovine osoba koje pate od migrene, a koje su tokom napada imale seks, prijavile su značajno ublažavanje simptoma, a jedna od pet više uopšte nije osećala bol.

Prema jednoj teoriji, seks je okidač za otpuštanje endorfina, prirodnog analgetika u našem telu, koji utiče na centralni nervni sistem i eliminiše glavobolju.

“Rezultati pokazuju da seksualna aktivnost tokom napada migrene može da olakša i čak zaustavi simptome u nekim slučajevima”, kažu istraživači.

Studija objavljena u žurnalu “Cephalalgia” Međunarodnog društva neurologa koji se bave proučavanjem glavobolje, obuhvatila je 400 pacijenata sa klaster glavoboljama i migrenom i pratila ih tokom dve godine.

Stručnjaci Univerziteta u Minsteru (Nemačka) otkrili su da 33 odsto njih vodi ljubav čim primeti simptome glavobolje. Od toga, 60 odsto sa migrenu, a 36 sa klaster glavoboljom imalo je poboljšanje simptoma.

Muškarcima je seks u takvim okolnostima prijao više nego ženama, budući da je 36 odsto njih vođenje ljubavi koristilo kao redovnu “terapiju”. Isto je primenjivalo 13 odsto žena.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: