Zdravlje

Nedelja, 24.09.2023.

21:17

Najstarija žena na svetu otkrila dve namirnice za dugovečnost

Prepodobna Andre je najstarija osoba na planeti, a u nedavnom intervjuu koji je dala CNN-u otkrila je dve namirnice koje su tome doprinele.

Izvor: centarzdravlja

Najstarija žena na svetu otkrila dve namirnice za dugovečnost
Foto: Profimedia

Tajna dugovečnosti leži u održavanju ravnoteže, a ona je otkrila kada je hrana u pitanju da su dve namirnice za dugovečnost čokolada i vino. Iako ne postoji izvor mladosti, oni koji su zainteresovani za dugovečnost treba da obrate pažnju na reči 118-godišnje monahinje koja živi na jugu Francuske.

Kao i svi drugi, Andre je rekla novinaru da uživa u čokoladi i vinu koje pije svaki dan u svom staračkom domu u rezidenciji Catherine Labore.

S obzirom na to da pomenute namirnice konzumira svakodnevno, zapitali smo se da li su one jedan od razloga njene dugovečnosti i kako hrana i piće tome mogu doprineti?

Odgovor na pitanje da li zaista postoji veza između navika u ishrani i dužeg života ponudila je dijetetičarka Loren Manaker, koja je istakla da je uravnoteženje potrošnje važan deo uživanja u ove dve namirnice.

Najstarija osoba na svetu je monahinja Andre iz Francuske

Monahinja Andre je rođena u Francuskoj 1904. godine kao Lucile Randon, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda. U mladosti je radila kao učiteljica i dadilja koja je brinula o deci tokom Drugog svetskog rata. Sestra Andre je dobila novo ime 1944. kada je postala monahinja, a zatim je provela 28 godina radeći sa siročadi i starima u bolnici u Višiju u Francuskoj.

Posle nedavno preminule 119-godišnje Japanke Kane Tanake, ova monahinja je najstarija osoba na svetu. Oni bliski Tanaki pripisali su tajnu njene dugovečnosti njenoj sposobnosti da se fokusira na sadašnji trenutak, a ne da se zadržava na prošlosti i snažnom osećaju svrhe. Prema rečima članova njene porodice, bavila se matematikom, kaligrafijom i bila je radoznala ceo život.

Iako su Tanaka i monahinja Andre delile iste vrednosti, važnost svrhe u životu i prilika za rast, njihove svakodnevne navike su se razlikovale. Kada su u pitanju preferencije u hrani, sestra Andre kaže da "sve voli“. Šef aktivnosti u staračkom domu sestre Andre, David Tavela, objašnjava da monahinja voli slatkiše, a čokoladu naziva svojim "slatkim grehom“. Uz čokoladu, sestra Andre svakog dana popije čašu crnog vina, a upravo to Tavela pripisuje tajni njene dugovečnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: