Svrab, crvenilo i osip mogu da ukazuju da ste alergični na jedan lek protiv bolova

Bilo da je u pitanju povreda, bolest ili dan posle neprospavane noći, najčešće se oslanjamo na paracetamol. Međutim, neki organizmi to loše tolerišu.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 05.02.2022.

15:13

Svrab, crvenilo i osip mogu da ukazuju da ste alergični na jedan lek protiv bolova
Foto:Profimedia

U zavisnosti od toga šta nije u redu sa telom, paracetamol deluje drugačije.

Može blokirati moždane signale koji govore telu da boluje, reaguje na područje mozga odgovorno za tesnu temperaturu i reaguje na vrste bolova kao što su oni u glavi, stomaku, leđima i slično.

Iako su neželjeni efekti nakon uzimanja ovog leka retki, kao i kod drugih lekova, veoma su česti.

Nekih se lako možemo otarasiti, dok drugi zahtevaju odlazak kod lekara, a jedan od njih je da koža postaje bledožuta, prenosi Ekpress.

Ako primetite da vam je koža poprimila ovu boju, preporučuje se da se odmah obratite lekaru. To može ukazivati na probleme sa jetrom koje bi upotreba paracetamola mogla dodatno da pogorša, a takođe ukazuje na alergiju koju ovaj lek može da izazove.

Takođe treba da potražite medicinsku pomoć ako imate poteškoća sa disanjem, neobično brzo ili sporo.

Alergijska reakcija na paracetamol takođe može da izazove osip na koži praćen svrabom, crvenilom, otokom, plikovima ili ljuštenjem kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: