Važne informacije za sve koji su primili "Sinofarmovu" vakcinu VIDEO

U Srbiji je počelo prvo istraživanje o dejstvu svih vakcina koje su u primeni kod nas, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima već imaju kompletne rezultate učinka "Sinofarmove" vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92, Blic.rs

Utorak, 20.04.2021.

08:25

Važne informacije za sve koji su primili
Foto:Shutterstock/M-Foto

Emirati su učestvovali i u trećoj fazi testiranja vakcine koja je u našoj zemlji najzastupljenija, a primilo ju je skoro tri četvrtine građana Srbije, takođe su počeli i sa proizvodnjom "Sinofarmove" vakcine i na svojoj teritoriji.

Podaci koji dolaze iz Abu Dabija su značajni za naše stručnjake, odnosno za dalji proces imunizacije s obzirom na to da je iz Kine stizalo vrlo malo informacija o njihovim istraživanjima.

Dobijeni podaci su veoma ohrabrujući za suzbijanje epidemije koronavirusa u našoj zemlji. Naučnici su došli do zaključka da, posle skoro dve nedelje od druge doze "Sinofarmove" vakcine ima više od 90 odsto efikasnosti u sprečavanju hospitalizacije u slučaju zaraze, 95 odsto u sprečavanju toga da oboleli koji je vakcinisan izbegne intenzivnu negu, a 100 odsto sprečava smrtne ishode.

Istraživanja su pokazala da je znatan pad obolelih posle druge primljene doze, a oni koji su se ipak zarazili imali su veoma blage simptome i nisu zahtevali bolničko lečenje.

"Vakcinacija smanjuje 93 odsto slučajeve hospitalizacije, za 95 odsto odlazak na intenzivnu negu, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod ljudi koji su vakcinisani, a prošlo je dve nedelje od druge doze vakcine", saopštili su naučnici iz Emirata, a preneo je "Nešenal njuz" (National News) iz Emirata.

Dodali su da je dokazano da vakcina "Sinofarma" nudi imunitet i do 6 meseci, ali da su neophodna nova istraživanja po tom pitanju. Komplikacije koje se događaju nakon preležanog kovida 19 mogu da dovedu do otkazivanja različitih organa, stvaranja krvnih ugrušaka, kao i do drugih problema koji mogu da zahtevaju višemesečno lečenje, saopštili su istraživači iz Abu Dabija.

Već duže od mesec dana Emirati svakodnevno beleže oko 2.000 novozaraženih, ali oni svakog dana testiraju i do 250.000 osoba, pa je njihov procenat zaraženih manji od 1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: