"Na mamografski pregled u Srbiji se odazove svaka treća žena"

U Srbiji karcinom dojke je vodeće maligno oboljenje i po broju obolelih i po smrtnosti, ali ukoliko se bolest otkrije na vreme, moguće je živeti dugo i kvalitetno i s tim zdravstvenim problemom, rečeno je danas na predstavljanju publikacije o ranom otkrivanju karcinoma dojke u Srbiji, opterećenjima ovom bolešću u sadašnjosti i izazovima u budućnosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2019.

17:33

Foto: Depositphotos / karelnoppe

Govoreći o toj temi direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da je rak dojke najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrtnosti kod žena.

"Dokazano efikasna metoda za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je njeno rano otkrivanje", rekla je dr Jovanović i podsetila da se u Srbiji od decembra 2012. godine sprovodi skrining program raka dojke.

Ona je navela da se na mamografski pregled odazove svaka treća žena, a da bi taj pregled jednom u dve godine trebalo da uradi svaka žena koja ima između 50 i 69 godina.

Pomoćnica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević kaže da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju učestalost raka dojke u Evropi, ali da se po smrtnosti nalazimo među vodećim zemljama.

Dodaje da je poslednjih godina došlo do znatnog povećanja učestalosti otkrivanja raka dojke u fazi kada je on lokalno ograničen.

Medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Suzana Vasović naglasila je da je karcinom dojke kompleksno oboljenje i da ishod bolesti zavisi od stadijuma u kom je bolest otkrivena.

"Uspeh lečenja je u direktnoj zavisnosti od stadijuma bolesti. Drugi, ne manje bitan deo je primena savremene inovativne terapije kako u lečenju ranog, operabilnog, tako i u lečenju lokalnog uznapredovalog karcinoma dojke.

Predsednica Udruženja Ženskog centra Milica Vesna Bondžić kaže da je publikacija koja je danas predstavljena izuzetno važna, jer su u njegovu izradu prvi put uključeni i predstavnici udruženja pacijenata.

"Neophodno je staviti u centar pacijenta i njegove potrebe, što znači da treba odvojiti prevenciju od lečenja, omogućiti brzu i preciznu dijagnostiku, kratak put od dijagnostike do početka lečenja, a dostupnost lekova treba da bude u skladu sa evropskim protokolima lečenja", zaključila je Bondžićeva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: