Čuva kosti, štiti oči, jača srce...

Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proleće je pravo vreme za osveženje uz mladi luk. Ovo povrće je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 18.03.2017.

20:15

Čuva kosti, štiti oči, jača srce...
Foto: Thinkstock

Mladi luk možete da jedete svež ili kao dodatak jelima. Šta god da odlučite, obogatiće vaše telo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.

Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 miligrama vitamina C. Oba navedena vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

Mladi luk je odličan i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je da mladi luk štiti oči i od upala.

Vitamini A i C, koji mogu da se nađu u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanasa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C takođe može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Da bi se u potpunosti doživeo slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bele, a vrhovi sveži i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: