SZO: Eksperimentalna vakcina protiv ebole potpuno uspešna

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi kako je eksperimentalna vakcina protiv ebole stoprocentno uspešna.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2016.

18:49

SZO: Eksperimentalna vakcina protiv ebole potpuno uspešna
Foto: Thinkstock

Iako ova vakcina nije bila na raspolaganju 2014. kada je u nekim afričkim zemljama izbila epidemija ebole, veruje se kako će ona biti od vitalnog značaja u godinama koje slede.

SZO trenutno traži regulatorno odobrenje koje će vakcinu “rVSV-EBOV” pustiti u globalno korišćenje, najkasnije do 2018. godine.

“Ako epidemija ebole opet izbije, više nećemo biti bespomoćni kao što smo bili pre dve godine. Svet ne može da priušti ljudsku katastrofu kakva je bila tada”, izjavila je za “New York Times” vodeća naučnica Mari-Pol Kini iz SZO-a.

Epidemija ebole 2014. godine u zapadnim zemljama Afrike odnela je više od 10.000 ljudskih života.

Povremeni novi slučajevi zaraze i dalje se javljaju u Gvineji gde naučnici isprobavaju tehniku takozvane “prsten vakcinacije”.

Ni kod jednog od 5.837 pacijenata, ebola se nije vratila nakon vakcinacije eksperimentalnom vakcinom, navodi SZO dodajući kako su napori sada usmereni na decu na kojoj se vakcina još uvek nije koristila.

Eksperimentalna vakcina napravljena je pod vođstvom SZO-a u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Gvinenje i međunarodnim organizacijama.

Virus ebole prvi put je otkriven 1976. godine. Najveća epidemija ovog virusa izbila je 2014. godine, prvo u Africi, a zatim i u drugim delovima sveta. Do ove godine lekari nisu našli prikladnu vakcinu ni način lečenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: