Uravnotežen san je na prvom mestu - stručnjaci su dali odgovor

Ciklus sna mora da bude nepromenljiv, bez obzira na sve, kažu stručnjaci. A evo i zašto je zapravo to tako.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2023.

16:11

Uravnotežen san je na prvom mestu - stručnjaci su dali odgovor
Foto: Shutterstock/ bmf-foto.de

Način života odrasle osobe nije ni nalik dečjem. Ali nije uzalud osmišljen sistem spavanja i hranjenja kod beba. Kako starimo, tako gubimo ove navike, a tokom godina naše zdravstveno stanje se pogoršava, a režim ishrane i spavanja gubi na kvalitetu.

Postoji uvreženo mišljenje da se nedostatak zdravog odmora može dopuniti u bilo kom trenutku. Ovo je, međutim, samo popularna zabluda. U stvari, nikada nećete moći da „odspavate“ propuštene sate. Pogrešan režim spavanja narušava cirkadijalne ritmove koji kontrolišu vitalne procese u telu.

Ovi ritmovi zavise od solarnog ciklusa (izlazak i zalazak sunca) i menjaju se sa godinama. Istraživači sa Oksfordskog univerziteta su otkrili da je optimalno vreme za buđenje sa 20 godina 9:30 ujutro, sa 30 godina – 8 ujutro, sa 40 godina – 7:30, 50 – 7:00 ujutro. , a posle 60 godina – u 6.30 časova. Pored toga, naučnici preporučuju neometan san od sedam do devet sati, a u zrelijoj dobi – od sedam do osam sati.
Pravilan ciklus sna i prevencija bolesti

Prema istraživanju koje je sproveo Medicinski centar Univerziteta Djuk, otkriveno je da problemi sa spavanjem mogu stvoriti negativan kumulativni efekat. Ako idete u krevet u različito vreme, stalno menjate vreme buđenja i prekidate cikluse spavanja, onda nakon nekoliko godina takvog režima možete „zaraditi“ probleme sa kardiovaskularnim i nervnim sistemom, kao i metabolizmom. Ovo dalje može dovesti do bolesti kao što su dijabetes, hipertenzija, gojaznost i depresija. Ljudi sa nepravilnim cirkadijalnim ritmom su pod većim stresom i manje motivisani da budu fizički aktivni ).
Kako uvesti rutinu zdravog spavanja

Da biste izašli iz začaranog kruga i nestabilnog ritma, dovoljno je uložiti minimum napora – i telo će vam zahvaliti.

Za početak uspostavite stabilan ritam sa istim vremenom za buđenje i odlazak u krevet. Zapamtite, telo voli predvidljivost, pa slobodno sačekajte da telo uđe u pravi režim.

Kada ste uspostavili ritam, nemojte otpisivati vikend: ako u subotu i nedelju idete kasno na spavanje, sve će otići niz vodu.

Potrudite se da uklonite „ometače“. Najverovatnije će vam biti teško da se uvučete u krevet u devet sati uveče i da odmah zaspite pa počnite postepeno novi život. Na primer, pokušajte da odete u krevet pre 22:30 i isključite sve uređaje (telefon, TV) pre spavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: