Da li prekomerna hidratacija može da utiče na mentalno zdravlje?

Dehidratacija može da prouzrokuje glavobolju i nekoliko fizioloških problema, a u rizičnu grupu spadaju, pre svega, starije osobe.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

10:44

Da li prekomerna hidratacija može da utiče na mentalno zdravlje?
Foto: depositphotos/VadimVasenin

Postavlja se pitanje da li prekomerna hidratacija može da utiče na mentalno zdravlje i time se bavila nova studija. Dehidratacija može da prouzrokuje glavobolju, letargiju, vrtoglavicu i mnoga druga stanja, u zavisnosti od toga koliko je ozbiljna.

"Kako starimo, naše zalihe vode opadaju zbog smanjenja mišićne mase, naši bubrezi tada slabije zadržavaju vodu, a hormonalni signali koji pokreću žeđ i motivišu unos vode postaju prigušeni", objasnila je doktorka Hilari Betankort.

Stariji ljudi takođe imaju veći rizik od kognitivnih oštećenja. Kako bi izmerili nivo hidratacije svakog učesnika, istraživači su u njihovoj krvi pogledali koncentraciju različitih supstanci i jedinjenja, uključujući natrijum, kalijum, glukozu i azot uree. Svi učesnici su prošli i testove kognitivnih funkcija.

Na prvi pogled, istraživači su pronašli povezanost između odgovarajuće hidratacije i dobrih rezultata u testovima kognitivnih funkcija.

Međutim, rezultati su postali manje jasni kada su istraživači prilagodili svoju analizu zbunjujućim faktorima.

"Kada smo izračunali godine, obrazovanje, sate spavanja, nivo fizičke aktivnosti i dijabetesni status i analizirali podatke odvojeno za muškarce i žene, povezanost sa hidratacijskim statusom i unosom vode je smanjena", kazala je dr Betankort.

Mada je povezanost između nivoa hidratacije i kognitivnih performansi kod starijih muškaraca ostala misterija, koautor studije profesor Ašer Rosinger savetuje da odrasli ne bi trebalo da rizikuju svoje zdravlje i zanemaruju pravilnu hidrataciju organizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: