Zdravlje

Petak, 22.09.2023.

16:17

Kardiolozi otkrivaju: Ovo je najgora hrana za naše arterije

Sve što jedemo utiče na naše zdravlje, iako su neke namirnice razornije od drugih, objašnjavaju kardiolozi. Hrana koja začepljuje arterije uzrokuje da naša tela proizvode holesterol, koji se kombinuje sa drugim supstancama i formira tromb. S vremenom to dovodi do sužavanja arterija i samim tim do ozbiljnih problema kao što su hipertenzija, srčana oboljenja, moždani udar i druga po život opasna stanja.

Izvor: index.hr

Kardiolozi otkrivaju: Ovo je najgora hrana za naše arterije
Foto: Shutterstock/Pinkyone

Upravo zbog toga je toliko važno da se fokusiramo na zdravu i pravilnu ishranu umesto na konzumaciju određenih namirnica za koje je dokazano da štete zdravlju naših arterija, a samim tim i zdravlju našeg srca i celog sistema krvotoka. Ove namirnice su sledeće:

puter ili margarin,
punomasno mleko i kajmak,
sladoled,
masni sir,
pržena hrana,
crveno meso,
proizvodi od prerađevina (kobasica, salama, viršle),
pecivo.

Kardiolozi objašnjavaju da ove namirnice sadrže velike količine masti i soli, a to dovodi do začepljenja arterija i drugih srodnih zdravstvenih problema. Iako ih ne moramo u potpunosti izbegavati, oni tvrde da ipak treba da minimiziramo njihovu potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: