Zdravlje

Četvrtak, 28.04.2022.

14:48

Povrće od kog mršavite i dobijate preplanuli ten: Čak ga i zec obožava

Kelj je član porodice kupusa, a listovi mogu da budu zeleni ili ljubičasti, glatkog ili kovrdžavog oblika.

Izvor: Novosti

Povrće od kog mršavite i dobijate preplanuli ten: Čak ga i zec obožava
Foto:Shutterstock/diignat

Ima ukupo 33 kalorije, 6 grama ugljenih hidrata (od kojih su 2 vlakna) i 3 grama proteina. Kelj sadrži vrlo malo masti, ali veliki deo masti u njemu je omega-3 masna kiselina koja se zove alfalinolenska kiselina. S obzirom na neverovatno nizak sadržaj kalorija, kelj je među najhranljivijim namirnicama koje postoje.

Kelj i antioksidanti

Kelj je prepun moćnih antioksidanata poput kvercetina i kemferola. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnih radikala u telu.

Vitamin C

Kelj je odliča izvor vitamina C, koji je važan antioksidant rastvorljiv u vodi koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tela. Na primer, neophodan je za sintezu kolagena, najzastupljenijeg strukturnog proteina u telu. Kelj ima mnogo više vitamina C od drugog povrća, sadrži ga oko 4,5 puta više od spanaća. Šolja sirovog kelja sadrži čak više vitamina C od cele pomorandže, piše Healthline.

Holesterol

Kelj može da pomogne u smanjenju holesterola. Holesterol ima mnoge važne funkcije u telu. Na primer, koristi se za proizvodnju žučnih kiselina, koje pomažu telu da vari masti. Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u digestivni sistem kad god pojedete mastan obrok.

Vitamin K

Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K na svetu. Vitamin K je važan nutrijent. Aktivira određene proteine i daje im sposobnost da vezuju kalcijum. Smatra se da jedna šolja sirovog kelja sadrži skoro 7 puta više od preporučene dnevne količine.

Beta-karoten

Često se tvrdi da je kelj bogat vitaminom A, međutim, on je zapravo bogat beta-karotenom, antioksidansom koji telo može da pretvori u vitamin A.

Mršavljenje

Kelj ima nekoliko svojstava koja ga čine hranom pogodnom za mršavljenje. Ima veoma malo kalorija, ali i dalje vam pomaže da se osećate sito. Zbog male kalorijske vrednosti i mnogo vode, kelj ima nisku energetsku gustinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: